Pobaciš dva puta, pa u Kliničkom centru dobiješ test besplatno

Trudnice koje žele da bez uputa urade dijagnostički panel za ispitivanje nasljedne sklonosti ka trombozi u privatnim laboratorijama moraju da plate oko 190 eura
7471 pregleda 3 komentar(a)
Test se kod privatnika plaća 190 eura, Foto: Shutterstock
Test se kod privatnika plaća 190 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2019. 17:22h

Pacijentkinje koje žele u Kliničkom centru (KC) besplatno da urade test za ispitivanje nasljedne trombofilije, prethodno moraju da imaju dva spontana pobačaja.

Nekoliko trudnica "Vijestima" se požalilo da je to uslov da ne bi iz svoga džepa plaćali ovaj test i da su im to rekli ginekolozi.

Trombofilija je stanje koje može dovesti do stvaranja krvnog ugruška (tromboze) zbog poremećaja zgrušavanja krvi.

Trudnice koje žele da bez uputa urade dijagnostički panel za ispitivanje nasljedne sklonosti ka trombozi u privatnim laboratorijama moraju da plate oko 190 eura.

Direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u KC Olivera Miljanović "Vijestima" je objasnila da postoje posebni protokoli koji definišu kada se i u kojim slučajevima radi sporni test.

Ispitivanje nasljedne sklonosti ka trombozi u KC, između ostalog, radi se i u okviru "protokola ispitivanja uzroka ponavljanih gubitaka trudnoće" u prvom trimestru (do 13. sedmice).

"Ovo ispitivanje se u skladu sa medicinskom doktrinom sprovodi kod uzastopne pojave ponavljanih spontanih pobačaja u prvom trimestru trudnoće, koji su klinički potvrđeni, odnosno nakon ultrazvučnim pregledom potvrđene trudnoće i urađenog patohistološkog nalaza nakon pobačaja",, kazala je Miljanović, specijalista pedijatrije i subspecijalista kliničke genetike.

Istakla je da biohemijski utvrđene trudnoće, koje kasnije nijesu klinički potvrđene, ne predstavljaju indikacije za ovo ispitivanje.

"Takođe, kod jednog spontanog abortusa u prvom trimestru ne postoje medicinske indikacije za ispitivanje nasljedne trombofilije", istakla je Miljanović.

Porodični nasljedni faktori su rijetki uzročnici spontanih pobačaja.

Do ranih spontanih pobačaja, tvrdi Miljanović, češće dovode drugi uzroci kao što su infekcije, anatomske nepravilnosti materice, hormonski poremećaji, hronične bolesti žene i imunološki poremećaji. "Tek na kraju, po učestalosti, dolaze genetički poremećaji, u okviru kojih je i nasljedna trombofilija. Zbog toga je veoma važno kod žena sa ponavljanim spontanim pobačajima, prvo isključiti sve prethodno navedene uzročnike, i tek ukoliko se ne otkrije uzrok uputiti ženu na genetičko ispitivanje", istakla je Miljanović.

Ona je naglasila da nijedan dijagnostički protokol ne preporučuje opsežna ispitivanja nasljedne trombofilije nakon samo jednog spontanog pobačaja.

Miljanović je kazala da aktuelni svjetski protokoli dijagnostike i tretmana ponavljanih pobačaja preporučuju da se test za ispitivanje nasljedne trombofilije sprovodi samo u slučajevima kada postoje tri ili više uzastopna spontana pobačaja, koja su nastala do desete sedmice trudnoće.

Takođe, rade se i kod jednog ili više gubitaka fetusa nakon desete sedmice ako je dokazano da je trudnoća do tada bila normalna, kao i u slučajevima kada postoji jedan ili više prije-terminskih porođaja prije 34 sedmice i to ako je dokazana „placentarna vaskularna patologija“.

Miljanović je odgovorila da su ovi slučajevi definisani protokolima Kraljevskog britanskog koledža za opsteticiju i ginekologiju, Komiteta američkog društva za reproduktivnu medicinu, Britanskog udruženja hematologa i Britanskog koledža obsterticije i ginekologije, Kanadske asocijacije ginekologa i spesteričara...

Ona tvrdi da su protokoli jasni i kada je riječ o primjeni terapije protiv zgrušavanja krvi kod žena sa dokazanom nasljednom trombofilijom.

Parovi besplatno rade ispitivanja genetskih rizika

Miljanović je kazala da se u njihovom Centru za medicinsku genetiku i imunologiju u KC rade besplatno ispitivanja genetičkih rizika u planiranju potomstva.

"Parovi sa reproduktivnim poteškoćama, uključujući one sa iskustvom ponavljanih spontanih pobačaja, upućuju se na pregled i konsultaciju kod kliničkog genetičara, koji nakon sveukupne procjene da postoje određeni genomski rizici, sačinjava plan ispitivanja u domenu medicinske genetike, u skladu sa navedenim internacionalnim dijagnostičkim protokolima, koji uključuje i ispitivanje nasljednih trombofilija", naglasila je Miljanović.

Dodala je da su ova ispitivanja dostupna za sve pacijente u okviru osnovne zdravstvene zaštite.

Bonus video: