Odustali od kodeksa oblačenja: Miniće ne preporučuju, ali ih ni ne brane

Bilo je istaknuto da nastavnicima i roditeljima neće biti dozvoljen ulaz u školu ni u uskim pantalonama...
225 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 08:35h

Dan nakon što su na ulaznim vratima škole istakli kodeks oblačenja, najavivši da će i sankcionisati neprimjereno odjevene, uprava OŠ “Maksim Gorki” se predomislila.

Direktor Svetozar Mijušković pojasnio je da nije riječ o kodeksu, kako je u ponedjeljak jasno pisalo na vratima, već o preporukama.

“Stručni savjet i uprava škole okačili su to obavještenje kako bismo pokušali da utičemo na učenike, kako bi malo upristojili stil oblačenja u školi, a nije nam bila namjera niti mi možemo da ograničimo nečiju slobodu u bilo čemu”, kazao je Mijušković juče “Vijestima”.

U kodeksu, objavljenom u ponedjeljak na ulaznim vratima škole, međutim, pisalo je da učenici, nastavnici i roditelji ne smiju u školu doći u helankama, majici na bretele, šortsu, bermudama i mini suknji. Bilo je istaknuto da nastavnicima i roditeljima neće biti dozvoljen ulaz u školu ni u uskim pantalonama, a da će đaci biti opomenuti da ne mogu na časove u neprikladnoj garderobi.

Reporter “Vijesti” uvjerio se juče da je preporuku, ili pak kodeks - malo ko poštovao

Reporter “Vijesti” uvjerio se juče da je preporuku, ili pak kodeks - malo ko poštovao.

Grupa đaka, obučena ležerno u mini suknje i bermude, kazala je da ih niko nije opomenuo.

“Sad smo završili sa školom, vidjeli smo obavještenje, ali niko nam od nastavnika ili uprave nije ni pomenuo da smo se nepristojno obukli", kazao je dvanaestogodišnji Marko.

Većina roditelja nije znala za novi kodeks, za razliku od Žarka Perovića.

“Sin mi je juče rekao za novo pravilo oblačenja, kao i da su im nastavnici skrenuli pažnju, ali sam došao u bermudama da vidim hoće li me neko vratiti da se presvučem, ali niko ništa nije ni pomenuo”, kazao je Perović.

Jedna starija nastavnica rekla je da se u potpunosti slaže sa novim dres-kodom, a smatra da bi trebalo da bude i strožiji.

“Mnoge kolege mi zameraju da tako mislim zbog vremena u kojem sam rasla i radila, ali u stvari se mora znati šta je javna ustanova i kako se ponašati u njoj”, kazala je.

Mnoge od zaposlenih nosile su uske farmerke i kraće haljine, ne željevši da komentarišu preporuku o oblačenju.

Kazni neće biti, samo su trenirali ozbiljnost

Mijušković tvrdi da oni ne mogu kažnjavati roditelje i profesore zbog odijevanja.

On je pojasnio da su, javnim isticanjem, samo pokušali obavještenje da učine ozbiljnijim.

“Nikoga nijesmo kaznili, niti namjeravamo da se na taj način ponašamo prema roditeljima i nastavnicima. Stručni tim i uprava su se međusobno ranije dogovorili da poštuju takav kod oblačenja, pa smo zato to stavili”, kazao je Mijušković.

Galerija

Bonus video: