„Ledenica” iz 18. vijeka na aukciji za 2.500 eura

“'Ledenice' su pištolji sa sistemom paljenja na kremen. Korišćeni su najviše u Crnoj Gori i sjevernoj Albaniji"
718 pregleda 0 komentar(a)
Ledenica, pištolj, Foto: Ivana Komnenić
Ledenica, pištolj, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 30.08.2013. 15:22h

Na aukciji vrijednih predmeta iz kulturno-istorijske prošlosti Crne Gore, koju 3. septembra organizuju Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i NVO “Antika”, između ostalog, biće ponuđena vrhunska kolekcija oružja sa teritorije Crne Gore i Boke Kotorske.

Antikvar Dušan Stanković rekao je da je, nekada neophodno za ličnu zaštitu, vatreno i hladno oružje bilo statusni simbol i odražavalo je imovinsko stanje vlasnika.

“'Ledenice' su pištolji sa sistemom paljenja na kremen. Korišćeni su najviše u Crnoj Gori i sjevernoj Albaniji. Poznate su iz bojeva protiv Turaka u 18. i 19. vijeku, hercegovačkim bunama i u Krivošijskom ustanku. Njihovo ime odnosi se samo na one pištolje koji su u potpunosti okovani srebrom. 'Ledenice' imaju blago povijenu dršku, koja se završava jabukom, obično jajastog oblika. Cijev je glatka, a taban je španskog tipa, kasnije zamijenjen francuskim tipom, sa oprugom u tijelu pištolja. U Boki Kotorskoj su naročito poznate sa početka 19. vijeka, kada su se izrađivale u Kotoru, često sa pozlatom”, kazao je Stanković.

Na aukciji će se, po početnoj cijeni od 2.500 eura, naći reprezentativna “ledenica” izrađena u drugoj polovini 18. vijeka.

“Bogato je ornamentisana srebrom, sa cijevi napravljenom u Veneciji i mehanizmom za okidanje – tabanom tipa 'miquelet'. Zatim, tu je puška na kremen iz 18. vijeka, 'tančica', nazvana po dugoj tankoj cijevi, dugačka 154 centimetra, bogato dekorisana, sa početnom cijenom od 1.650 eura. Na aukciji imamo i vrlo rijetku pušku na kremen sa početka 18. vijeka - 'karanfilku' sa početnom cijenom od 3.650 eura. Od hladnog oružja tu su 'jatagan beloasac', kotorski srebrni nož, srebrne barutnice, kao i drugi vrijedni eksponati”, kazao je Stanković.

Bonus video: