Mato Marović optužuje HGI: Zamajavaju i Evropu i Zagreb

Predstavnik vlasnika zemljišta u kompleksu budućeg golf igrališta u Tivtu Mato Marović optužio čelnike jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori
61 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 14:15h

Mato Marović, predstavnik nekoliko stotina građana koji imaju više od 270 hiljada kvadrata zemljišta u kompleksu na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“ u Tivtu na kome kompanija „Boka Grupa“ namjerava da gradi golf teren, prozvao je svoje bivše kolege iz vrha jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori – HGI, da ne mare za interese svojih sunarodnika koji su većinom vlasnici spornog zemljišta, te da kreiraju nerealnu sliku pred domaćom i međunarodnom javnošću o položaju Hrvata u Crnoj Gori.

“U Vladi Crne Gore kao ministar bez portfelja ima jedna tobož Hrvatica (Marija Vučinović, predsjednica HGI, prim.aut.), imamo i poslanicu u Skupštini Crne Gore Ljerku Dragičević. Obje su kriminalci koje su izabrane u crnogorsku vlast da rade protiv svog naroda, da zamajavaju i Evropu i Zagreb kako je Hrvatima u Crnoj Gori dobro“, rekao je Marović preksinoć prije nego što je došlo do incidenta na svečanosti otvaranja golf-vježbališta na nekadašnjem poljoprivrednom dobru.

On je Vučinovićevoj i Dragičevićevoj zamjerio što nijesu prisutne na događaju koji je od značaja za građane koje politički zastupaju, te ukazao na činjenicu da je funkcionerka HGI Blanka Radošević-Marović, koja je pomoćnica crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava, bila sa građanima koji su se okupili da protestuju što ne mogu ući na svoju đedovinu i što se ne poštuju odluke suda.

Kompjuterski prikaz budućeg golf igrališta kompanije „Boka Grupa“

Marović, koji je bivši predsjednik tivatskog parlamenta i dugogodišnji visoki funkcioner HGI, lani je ušao u žestok sukob sa vrhom te stranke baš zbog načina na koji se vodio proces restitucije privatnog zemljišta u kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra.

HGI je prvobitno naglašavala da joj je pitanje restitucije veoma bitno jer značajno utiče na položaj ovdašnje hrvatske manjine, a u ime te stranke je Marović svojevremeno koordinirao akcijom prikupljanja dokumentacije o vlasništvu, kao i zastupao interese građana koji imaju đedovinu na mjestu gdje je Vlada Crne Gore odredila da se gradi golf teren.

Do konačnog razlaza došlo je prije skoro godinu, kada je Marović praktično, iako ne i formalno, izbačen iz HGI koja je ocijenila da je on “postupak restitucije zemljišta čija se vrijednost mjeri desetinama miliona eura vodio na štetu vlasnika zemljišta“, na što je on uzvratio optužbama o navodnim finansijskim pronevjerama i zloupotrebi položaja predsjednice HGI Marije Vučinović i njenih najbližih saradnika.

Nakon toga, HGI se primjetno distancirala od priče da je “restitucija jedno od najvažnijih pitanja za položaj Hrvata u Crnoj Gori“, Marija Vučinović postala je ministar bez portfelja u Vladi premijera Mila Đukanovića, a izuzetno rijetku priliku da u ime kluba manjinskih partija, postavi pitanje premijeru u Skupštini, poslanica HGI Ljerka Dragičević je iskoristila da Đukanovića pita “ima li interesovanja za razvoj kargo terminala na aerodromu Podgorica“, što baš i nije pitanje koje direktno tište glasače HGI.

Marović je ovih dana najavio da će o problemu nepoštovanja vlasničkih prava velikog broja Hrvata koji imaju zemlju u kompleksu nekadašnjeg „Montepranza“ upoznati i hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, kao i uglednog hrvatskog naučnika dr Davora Pavunu, koji je član savjetničkog tima predsjednika SAD Baraka Obame.

“Sa ovakvim pristupom i gaženjem osnovnih ljudskih prava Crna Gora sigurno neće moći ući u Evropsku uniju“, poručio je Marović dodajući da on i ostali vlasnici zemljišta neće ni po koju cijenu odustati od svoje imovine.

Marija Vučinović juče je za “Vijesti“ kazala da će Marovićeve navode i činjenicu da je njihova visoka funkcionerka Blanka Radošević-Marović prisustvovala protestima građana, prokomentarisati “u pisanom saopštenju, nakon što se upozna sa svim što je rečeno i što se dogodilo“.

Sve je uništeno

Svoj udio u priči zvanoj poljoprivredno dobro - plac za golf teren, ima i DPS koji je dugogodišnji koalicioni partner HGI. Tako je čelnik tivatskog DPS-a i aktuelni predsjednik SO Tivat Ivan Novosel prije dvadesetak godina doselio sa rodnog Žabljaka u najmanji bokeljski grad i zaposlio se kao ekonomista na tadašnjem poljoprivrednom dobru.

Cvijeće se čak izvozilo u Holandiju: Staklenici na nekadašnjem poljoprivrednom dobru

Na više od 786 hiljada kvadrata zemlje pored piste tivatskog aerodroma tada su uspješno uzgajane hiljade tona vinskog grožđa, povrće, voće i agrumi, a cvijeće iz ovdašnjih staklenika se prije rata u SFRJ, čak izvozilo u Holandiju. U godinama crnogorske tranzicije pod rukovodstvom DPS-a sve je to uništeno, radnici su otpušteni, poljoprivredno zemljište je planskom dokumentacijom pretvoreno u građevinsko i namijenjeno za izgradnju golf terena sa pratećim vilama i hotelima.

Novosel koji je cijelo vrijeme bio istaknuta figura u tivatskom DPS-u, iz propale firme prešao je u Opštinu Tivat gdje je dugo godina bio sekretar za finansije i budžet, a sada i predsjednik lokalnog parlamenta. Odlukom Vlade, Novosel je nedavno prešao na obližnji aerodrom, jer je imenovan za člana Borda direktora „Aerodroma Crne Gore“, u javnosti poznatog kao „fabrika para“.

Na čelu firme „Montepranzo“ koja već godinama nije proizvela ni zrno grožđa kao predsjednik Odbora direktora je član Izvršnog odbora DPS-a Crne Gore Andrija Radman. Na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, osim izvještaja za prvo polugođe 2013, nije dostupan nijedan drugi izvještaj o poslovanju firme kojom rukovodi Radman za nadoknadu od 782 eura mjesečno.

U prvih šest mjeseci ove godine „Montepranzo“ je ostvario gubitak od 72.601 euro uz „gotovinska primanja iz poslovne aktivnosti“ od 0 eura. Gubici iz proteklih godina dostigli su iznos od blizu milion eura.

Galerija

Bonus video: