Boksitima uplaćen avans od stotinu hiljada eura

Radnicima Boksita se duguje osam zarada ili u prosjeku oko sedam hiljada eura
61 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 13:03h

Mađarska firma Vagon impex uplatila je nikšićkim Rudnicima boksita avans od stotinu hiljada eura po osnovu ugovora o isporuci 450 hiljada tona rude za tri godine, vrijednog deset miliona. Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Mina-business da im je to danas potvrđeno što, kako je kazao, obećava da bi potpisani ugovor trebalo da bude realizovan."Ta uplata nije dovoljna ni za isplatu jedne zarade, ali je potvrda da je ugovor o isporuci rude potpisan i da počinje njegova realizacija", rekao je Bojanović.On se nada da će izvršni direktor, Milorad Đurović, postići kompromis sa opravdano nezadovoljnim radnicima, koji se najavili da neće dozvoliti isporuku rude dok se ne isplate dvije tražene zarade."Poslaćemo zahtjev Ministarstvu ekonomije i Vladi da probamo iznaći rješenje za raniju isplatu zarada, jer imamo garanciju u lagerovanoj rudi na rampi i rudokopima", kazao je Bojanović.On je dodao da se radnicima duguje osam zarada ili u prosjeku oko sedam hiljada eura, ali da Samostalni sindikat ne prihvata poteze grupe radnika koji se okupljaju kod transportne rampe Boksita u Gračanici i najavljuju blokadu isporuke."Na rampi se nalazi lagerovana ruda od čije isporuke bi se mogle isplatiti tri plate. Sačekaćemo još nekoliko dana da vidimo hoće li uprava preduzeća realizovati najavljene poslove jer od toga zavisi i sudbina preduzeća", naveo je Bojanović.

Radnici ispred utovarne rampe (Foto: Ivan Petrušić)

"Nismo mađioničari da hranimo porodicu bez plata"

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, njih oko 40, jutros su se okupili ispred utovarne rampe kako bi spriječili eventualni odvoz rude.

"Ostajemo pri onome što smo se dogovorili – ne damo rudu. Pošto je najavljeno da će od danas početi da se odvozi ruda sinoć je 15 radnika dežuralo, a sa dežurstvima ćemo nastaviti. Ni kilogram rude neće biti odavde odvezeno dok nam se ne isplate dvije zarade i ne dogovorimo se za isplatu ostalih plata“, poručio je Ilija Đilas u ime okupljenih radnika.

On je reagovao i na izjavu izvršnog direktora Milorada Đurovića da radnici moraju poštovati zakon i da ne smiju sprječavati odvoz rude.

"Mi poštujemo zakon ali ne i izvršni direktor i on to dobro zna. Ako mu nešto nije jasno neka dođe da razgovara sa nama pa da mu kažemo šta mi poštujemo a šta on ne poštuje. Nijesmo primili zarade, koje su minimalne, od decembra a njemu je lako da sa platom od 3.000 eura živi tri-četiri mjeseca“, poručio je Đilas.

Radnici očekuju da im se obrati neko iz Odbora direktora i da im objasni da li Crnoj Gori trebaju Boksiti i kakva je sudbina preduzeća, a u najavljene ugovore ne vjeruju jer kažu da istu priču slušaju već godinu.

"Direktor pogađa neke ugovore i prodaje rudu evo godinu a od toga ništa nema“, kazali su radnici.

Predsjednik Samostalnog sindkata Boksita Borisav Bojanović kazao je da nema radnika u Boksitima koji je zadovoljan situacijom u preduzeću jer dugovanja prema zaposlenima su, u prosjeku, preko sedam hiljada eura.

"Nijesmo prihvatili način na koji grupa radnika izražava nezadovoljstvo blokadom rampe jer se unutar rampe nalazi ruda u vrijednosti tri mjesečne zarade. Samostalni sindikat će još koji dan čekati da se sklope svi ti najavljeni ugovori i da se nađu novi poslovi za Sektor tunelogradnje. U slučaju da to ne bude realizovano Samostalni sindikat neće sjedjeti skrštenih ruku nego ćemo preduzimati neke mjere. Nezadovoljstvo radnika je potpuno opravdano jer treba biti mađioničar i prehraniti porodicu bez plata“, kazao je Bojanović.

Mađarski Vagon impeks je danas uplatiou avans od 100.000 eura, novac koji je trebalo da bude uplaćen u petak ali to se nije dogodilo, prema riječima direktora, zbog tehničkih problema.

"Avans nam znači samo da će se krenuti sa realizacijom ugovora vrijednog deset miliona eura o isporuci 450.000 tona rude za tri godine. Kako smo obavješteni onda bi svake sedmice išlo pet kompozicija, što je vrijednost oko 90.000 eura. Nadam se da će izvršni direktor razgovarati sa radnicima i naći način da ih ubjedi da dozvole da ruda krene sa rampe, a mi ćemo poslati zahtjev Ministarstvu ekonomije i Vladi da probamo da nađemo rješenje kako bi se ranije isplatile zarade jer za to imamo garanciju – ruda koja se nalazi na rampi i u kopovima“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata.

Iz uprave su prošle sedmice kazali da se vode pregovori sa jednom njemačkom kompanijom o isporuci 500.000 tona rude, pa bi mjesečna isporuka, uključujući Njemce, Mađare, Poljake i Čehe iznosila oko 65.000 tona.

U Boksitima je uposleno 314 radnika i njima se duguju zarade od decembra prošle godine, kao i dva regresa, zimnica i tri plate iz ljeta 2010. godine, kada su rudari protestovali ispred upravne zgrade.

Galerija

Bonus video: