Crnogorski đaci neće debatovati na Svjetskom prvenstvu

“Ignorisanje od strane ministra Šehovića ide toliko daleko da njegov kabinet nije reagovao čak ni na pozive za prisustvo na državnom takmičenju u Budvi 2017. godine”, piše Vuković u saopštenju
399 pregleda 2 komentar(a)
KRsto Vuković, Foto: Logos
KRsto Vuković, Foto: Logos
Ažurirano: 19.07.2018. 18:56h

Crnogorski đaci ove godine neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu u debati, a profesor i osnivač NVO Centar za kreativnu komunikaciju “Logos” Krsto Vuković za to krivi Ministarstvo prosvjete (MP).

Tvrdi da su profesori, koji vode Debatni program Crne Gore, više puta slali zahtjeve tom resoru kako bi im pomogao, ali da im iz Ministarstva, koje vodi Damir Šehović, nijesu izašli u susret.

“Ignorisanje od strane ministra Šehovića ide toliko daleko da njegov kabinet nije reagovao čak ni na pozive za prisustvo na državnom takmičenju u Budvi 2017. godine”, piše Vuković u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da su vannastavne aktivnosti, uključujući debatne klubove, primarno u nadležnosti škola, a da Ministarstvo finansira ukupni nastavni proces.

“Sa druge strane, neformalnih organizacija i nevladinih organizacija, ne samo iz oblasti debatovanja, već slikarstva, recitacije, književnosti, filma, stripa, muzike i mnogih drugih ima puno, i njih dakle treba razdvojiti od sistemskih aktivnosti Ministarstva i škola i obaveze da ih finansiramo”, piše u odgovoru Ministarstva.

Oni su saopštili da bi Vuković trebalo da izradi projekat i da se, kao i sve organiazcije, prijavi na neki od tri javna poziva za projekte NVO iz oblasti prosvjete.

Vuković tvrdi da je takav Šehovićev stav drugačiji od njegovih prethodnika, koji su, tvrdi, podržavali takvu inicijativu.

“Uprkos tome što učešće na brojnim takmičenjima, a naročito na Svjetskom prvenstvu po dinamici apliciranja i obezbjeđivanja uslova i formiranja reprezentacije Crne Gore nikako ne može biti oslonjeno na konkurse, jer se ni vremenski i ni na koji drugi način ne poklapaju”, saopštio je.

Tvrdi da su crnogorski učenici učestvovali i ostvarivali dobre rezultate na više svjetskih i evropskih prvenstava u debati od 2006. do 2016. godine.

Bonus video: