Podgoričke plaže: Sjajan provod za nekoliko eura

Spas od tropskih vrućina mnogi nalaze na obalama Morače, Cijevne i Zete, plaže bi mogle biti uređenije, ali je makar jeftino
1154 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 10:03h

Tropsko ljeto u Podgorici, sa temperaturama od četrdesetak stepeni, natjeralo je mnoge građane da spas od žege potraže na obalama Morače, Zete i Cijevne.

Najpopularnija kupališta na Morači su Smokovac, Gradska plaža i Sastavci, plaža na Vransjkim njivama na Zeti i Trgaja na Cijevni, dok se kod Nijagirinih vodopada ne može kupati, jer je rijeka nedavno presušila.

Rijeke imaju još dosta malih plaža, koje često pohode zaljubljenici prirode, gdje uživaju u kupanju, roštiljanju i druženju.

Mnogi smatraju da bi obale rijeka, a samim tim i plaže, morale da budu uređenije i ljepše.

Na Gradskoj plaži, između Moskovskog mosta i Gazele (Visećeg mosta) gotovo svakog dana je mnogo kupača, najviše tinejdžera.

“Trenutno smo na raspustu, nemamo šta da radimo, a na ovoj vrućini se ne može opastati u kući, pa idemo od rijeke do rijeke, a vikendom se spustimo i na more”, kazao je Milan Rašović, tresući se na četredeset stepeni od hladne vode.

Tvrdi da na tom dijelu Morače nije toliko hladna voda kao što je nekoliko kilometara uzvodno, na ušću Zete u Moraču.

Nekoliko porodica iskoristilo je lijep dan za roštiljanje na plaži, dok su mladi većinu vremena provodili u vodi, a nekoliko staraca je samo sjedelo i povremeno bi se umili u rijeci, ili samo skvasili noge.

Miško Vojvodić tvrdi da se za dva eura mnogo bolje može provesti na Morači, nego sa 200 na moru.

"Na moru se gužvaš sa ostalim turistima, ne možeš naći mjesto da se kupaš, skupo sve. Dok ovdje kupiš pivo ili sok, staviš ga u Moraču da se hladi i kuliraš negdje u ladovini”, kazao je Vojvodić.

Na Izvorima na Smokovcu, međutim, bilo je nekoliko porodica, većinom mještana, koji tvrde da je ta plaža najbolja za roštiljanje vikendom.

Prostrana pješčana plaža, sa šumom i izvorom koji se uliva u rijeku, podsjeća na neku od televizijskih emisija o prirodi, a jedino što vraća u stvarnost je autoput iznad Morače.

Podgorička kupališta i izletišta

Čista voda, kroz koju se jasno vidi dva metra duboko dno, mnogo je hladnija od one u gradu, a mještani tvrde da je temperatura 15 stepeni. I reporter "Vijesti" uvjerio se da je hladna.

"Najveći problem ove plaže je smeće. Otkad su iz pijace (Podgorice) otkrili ovu plažu, jedva se možemo odbraniti od otpada. Mještani su uvijek vodili računa i čuvali plažu, ali kada dođe neki turista, svuda za sobom ostavi smeće, polomljene boce, limenke, koje opet mještani kupe", kazao je starina Miko Radonjić.

Reporter "Vijesti" je prije nekoliko dana vidio dvadesetak ljudi na Izvorima, a odvažniji mladići su skakali sa stijena visine do četiri metra.

Mladen Jovanović došao je sa porodicom, roštiljao je i skakao sa stijene.

"Mnogo je opasno skakati u rijeku, pogotovu ako ne znaš tehniku. Mnogi mladi momci su poginuli na ovim rijekama, zbog toga, ali i to je neka vrsta zavisnosti od adrenalina. Najljepši je osjećaj kada skočite sa velike visine, pa kako nakon uskoka sve dublje tonete u vodu, ona biva sve hladnija”, kazao je Jovanović.

Nekoliko momaka je lijep dan iskoristilo i za pecanje, ali tvrde da riba najbolje grize ujutro i da su bacili mreže za slučaj da se nešto upeca dok se kupaju.

Bilo više kupača nego na Slovenskoj plaži

Vremešni Jovan Stanojević tvrdi da se na Morači više ne pliva toliko kao prije četrdeset godina.

"Kupanje na rijekama više nije toliko popularno, koliko je bilo u naše dane. Tada nije bilo mnogo auta, a autobusi nijesu toliko često išli na primorje i nijesu bili baš jeftini. Tako da od Momišića do Gornje Gorice nije bilo mjesta za peškir na obalama Morače, punije su bile od Slovenske plaže.

Nema ljepšeg osjećaja nego kada se po najvećoj vrućini utopiš jednom u Moraču, ladnu kao led, no se više ostaralo i onemoćalo, pa ne mogu taj merak ispuniti", kazao je vremešni Jovan Stanojević.

Na snimcima Titograda iz 1962. godine, koji je radila Radio-televizija Srbije, može se vidjeti atmosfera koju je opisao Stanojević, i stiče se utisak da se radi o moru a ne plaži.

Galerija

Bonus video: