Posljednja plovidba „Splita”

Još jedan brod bivše Jugoslovenske ratne mornarice odlazi u staro gvožđe
1433 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 13:26h

Fregata Split jutros je u teglju remorkera Boka Bay uplovila u Drač gdje će biti izrezana u staro gvožđe.

Nakon višečasovnog odlaganja zbog zahtjeva Uprave pomorske sigurnosti i Lučke kapetanije Kotor u vezi sa sigurnošću teglja i osposobljenosti ukrcanih članova posade, rashodovana raketna fregata (veliki patrolni brod) “Split” VPBR-31, isplovila je 19. avgusta poslije 14 sati iz Boke Kotorske na svoju posljednju plovidbu.

"Split" je jedan od nekadašnja četiri kapitalna ratna broda - raketne fregate bivše Jugoslovenske ratne mornarice (koji su iz političkih razloga u SFRJ bili zvanično klasifikovani kao “veliki patrolni brodovi”).

Brod, koji je van operativne upotrebe već više od osam godina, a koji je prije dvije godine i zvanično proglašen “sekundarnom sirovinom” a ne ratnim plovilom, prije oko pola godine Ministarstvo odbrane Crne Gore prodalo je za nešto više od 400.000 eura albanskog kompaniji “Shpata” iz Drača. U međuvremenu, sa “Splita” su demontirana dva pomoćna motora koji će biti ugrađeni na preostale dvije raketne fregate klase “Kotor” koje koristi Mornarica VCG. Demontirano je ili onesposobljeno sve naoružanje i specijalna vojna elektronska i komunikaciona oprema.

Odlaskom “Splita” sa mrtvog veza na Rakitama na Luštici, gdje je brod proveo posljednjih nekoliko godina, najviše su odahnuli pripadnici MCG koji su morali da brinu o starom brodu. Brod je, zbog dotrajalosti limova nagriženih korozijom, puštao vodu koju je trebalo povremeno ispumpavati kako ne bi potonuo. U međuvremenu je hercegnovski ronilac i istraživač podmorja Dragan Gačević izašao sa inicijativom da se stara fregata, umjesto da se proda u staro željezo, u dogovoru sa Hrvatskom, namjerno potopi u blizini morske granice dviju država i od nje napravi ronilačka atrakcija za takozvani wreck diving, a koju bi koristili ronioci iz obje države. To bi imalo i određenu simboliku, budući da se u Hrvatskoj sa animozitetom gleda na taj brod, koji je u jesen 1991, na početku rata u SFRJ, otvarao vatru po ciljevima u Splitu - gradu čije je ime nosio.

Gačević je za inicijativu dobio podršku mnogih kolega ronilaca iz regiona, ali i pojedinih turističkih radnika svjesnih koliko tako atraktivan veliki ratni brod, namjerno potopljen van plovnih puteva, na relativno maloj dubini dostupnoj što širem krugu akvanauta, može da znači za dalji razvoj vrlo unosnog ronilačkog turizma. Vlada Crne Gore, međutim, nije shvatila da bi joj taj brod kao potopljena olupina na dnu mora bio finansijski mnogo korisniji nego da ga jednokratno proda kao staro željezo u neko rezalište, pa je „Split“ na kraju prodat albanskoj firmi za promet sekundarnih sirovina.

“Split” je jedan od ukupno 14 izgrađenih raketnih fregata klase “Koni” koje su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka građene u bivšem SSSR-u. Rusi su za sebe uzeli samo prvi brod iz te serije – fregatu “Delfin” izgrađenu 1975, koja je do 1990. služila na Crnom moru za obuku posada stranih ratnih mornarica koje su od SSSR naručivale i kupovale fregate klase “Koni”. Po dva takva broda izgrađena su za bivšu Jugoslaviju i Libiju, a po tri za nekadašnju Istočnu Njemačku, Alžir i Kubu. “Delfin” su od Rusa 1990. kupili Bugari, kojima taj brod pod novim imenom “Smeli” i danas odlično služi. Sa njim RM Bugarske redovno učestvuje i u međunarodnim vježbama po Mediteranu i Crnom moru.

Druga nekadašnja jugoslovenska fregata klase “Koni”, bivši VPBR-32 “Koper”, izrezan je u staro željezo krajem 2007. godine u tivatskom Arsenalu, a djelovi naoružanja i pogona sa tog broda kasnije su ugrađeni na dvije libijske fregate istog tipa.

Galerija

Bonus video: