Tivat nema struju, vodu, a bori se sa kvarom na kanalizaciji

„Već pet dana, od kada je počelo vodosnabdijevanje Kamenara i Bijele sa vodom iz Tivta, ja ni moje komšije nemamo ni kapi vode"
57 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 20:16h

Problemi sa osnovnom infrastrukturom ovih dana u jeku špica sezone, ne zaobilaze ni Tivat – „najuspješniju crnogorsku razvojnu priču“, kako tom gradu tepaju lokalni i političari sa državnog nivoa. Na elektro-mreži na području Krtola proteklih dana je prema tvrdnjama mještana, dolazilo do više prekida u napajanju strujom, od kojih je preksinoćnji ispad trajao nekoliko sati.

"Tačno je da smo proteklih dana imali nekoliko kvarova i problema sa dalekovodima na području Krtola, ali je sve to u međuvremenu sanirano. Sinoć je bio kvar na 10kV dalekovodu zbog čega u ranim jutarnjim satima dio potrošača sa tog prostora nije imao napajanje, ali smo i taj problem otklonili i jutros je stanje redovno.“, kazao je juče tim povodom „Vijestima“ direktor Elektrodistribucije Tivat Miodrag Milić.

I dok su električari, prema svemu sudeći, riješili probleme, to još nije slučaj sa radnicima Vodovoda koji tek treba da improvizuju tehničku soluciju koja će i potrošačima u višim zonama naselja Lepetane, omogućiti da nakon višednevnog prekida u snabdijevanju, ponovno dobiju vodu.

Podmorski kanalizacioni ispust u zalivu Trašte dug je 3,2 kilometra od tornja u Oblatnoj, sistem nakon što je cijev pukla ne funkcioniše po parametrima i sve otpadne vode iz Tivta i Kotora izlivaju se mnogo bliže obali, u blizini poznatih kupališta Plavi horizonti i Almara Beach

U Lepetanima, u visočijem dijelu naselja ispod mjesnog groblja, već 23 godine ima kuću i naglašava da redovno izmiruje sve svoje obaveze po tom osnovu, uključujući i račun za vodu koji je za prošli mjesec, platio upravo ovih dana.

„Na pitanje zašto smo moje komšije i ja ostali bez kapi vode, iz Vodovoda su mi samo rekli da se voda od prije neki dan pumpa za Bijelu i Kamenare, te da je ja i ostali na višim kotama u Lepetanima, najvjerovatnije nećemo ni imati do kraja sezone.“, ogorčeno kazuje Dimitrijević.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović prije nekoliko dana trijumfalno je javnost obavijestio da su „uz monitoring Regionalnog vodovoda i Ministarstva održivog razvoja i turizma, prevazišli probleme vodosnabdijevanja u Herceg Novom, te da je voda iz Regionalnog vodovoda preko Tivta prvi put potekla prema gradu pod Orjenom”.

Kolateralna šteta tih Gvozdenovićevih napora ostali su međutim, stanovnici Lepetana na višim kotama, koji od kada je voda iz Tivta proslijeđena Kamenarima, nisu na česmama više vidjeli ni kap.

Direktor tivatskog Vodovoda Čedo Lukić potvrdio je juče “Vijestima” da taj problem postoji i da ekipe tog preduzeća intenzivno rade na njegovom prevazilaženju.

“Pokušavamo da improvizujemo tehničko riješenje koje će omogućiti da voda sa izvorišta Plavda bude proslijeđena potrošačima u Lepetanima koji su ostali bez napajanja. Očekujem da ćemo u tome uspjeti već danas do kraja dana.”, kazao je Lukić koji je dodao da će do kraja dana ronioci najvjerovatnije uspjeti da na dno mora vrate i fiksiraju je, izlivnu cijev regionalnog kanalizacionog sistema Kotor-Tivat-Trašte koja se prije nekoliko dana otkinula i isplutala na morsku površinu u zalivu Trašte.

Podmorski kanalizacioni ispust u tom zalivu dugačak je 3,2 kilometra od tornja u Oblatnoj, a do pucanja cijevi i njenog izlaska na površinu mora, došlo je po tvrdnjama mještana Krtola, na udaljenosti od oko kilometer, dok Lukić kaže preko 2 kilometra daleko od obale. U svakom slučaju, sistem trenutno ne funkcioniše po planskim parametrima i sve otpadne vode iz Tivta i Kotora izlivaju se mnogo bliže obali u zalivu Trašte nego što bi to trebalo, a sve to dešava se u relativnoj blizini poznatih kupališta Plavi horizonti i Almara Beach.

“Ronioci će na lice mjesta izaći danas i vratiti cijev na dno mora, a onda narednih dana slijedi nam opsežnija akcija otklanjanja kvara.”, kazao je Lukić, ističući da je o isplivavanju kanalizacione cijevi u zalivu Trašte obaviještena i Uprava pomorske sigurnosti koja je stim u vezi, objavila upozorenje za pomorce jer cijev koja pluta može biti opasna za brodove koji plove ovim područjem.

Brodovi upozoreni

Cijeli podmorski kanalizacioni ispust sistema Kotor-Tivat-Trašte urađen je osamdesetih godina prošlog vijeka vrlo nekvalitetno i cijev na dnu mora nije fiksirana šipovanjem, već betonskim samarima koje jako jugo vrlo lako prevrne, pa cijevi isplutaju na površinu. Nije, međutim, isključena mogućnost ni da je do najnovije havarije došlo zbog nepropisnog sidrenja neke od jahti koje su proteklih dana često boravile u zalivu Trašte.

Uprava pomorske sigurnosti u međuvremenu je cijev koja po njima, pluta “na udaljenosti jedne nautičke milje u azimutu 298°od svetionika rt Trašte, odnosno 1,22 milje jugo-zapadno od uvale Pržna”, označila privremenim crvenim svjetlom i upozorila sve brodove da obrate maksimalnu pažnju u plovidbi ovim dijelom akvatorijuma.

Herceg Novi ni tamo ni ovamo

Od kada je iz regionalnog vodovoda Bijeloj i Kamenarima preusmjereno oko 50 litara vode u sekundi, vodosnabdijevanje na hercegnovskoj rivijeri je poboljšano, ali vode još nema dovoljno, pa su na snazi višesatne restrikcije. Tako naselja Žager, Vala, dio iznad Dječijeg doma Mladost i vile Mirell, nemaju vodu ili kratko u odnosu na restriktivni plan za Rivijeru.

Pod pločama ponovo curi: Trg Belavista, Foto: Slavica Kosić

Da bi poboljšali vodosnabdijevanju na tom dijelu rivijere juče su radnici JP Vodovod i kanalizacija ugrađivali ventil i radili na pobošljanju mreže kako bi i ti dijelovi dobijali veće količine vode. Slično rješenje se planira i za naselja Đilovići i Miočevići u Kumboru koja takođe danima nemaju vodu.

Vodu nemaju i naselja Žvinje i dio Sutorine. Dotok vode sa Plata je i dalje neravnomjeran i kreće se od 350 do 420 litara vode u sekundi, iako na prekidnoj komori hidrotehničke stanice Plat u vodovod kroz Konavle do Debelog brijega se pumpa oko 500 litara vode u sekundi.

Iz Vodovoda navode da na tom cjevodovodu postoje brojni nelegalni priključci zbog čega potrošači u Herceg Novom dobijaju manju isporuku vode od dogovorene. I dok na jednoj strani vode nedostaje, ona se na mnogim mjestima prosipa. Tako na trgu Belavista u Starom gradu danima “izvire” voda iz ploča kojim je trg popločan. Radnici Vodovoda su već nekoliko puta raskopavali taj dio trga, ali kvar nisu otklonili.

Galerija

Bonus video: