Mankovi piloni blokirani u Boki

Vlasti u luci Zelenika satima nijesu dozvoljavale njemačkom trgovačkom brodu „Sabrina“ da pređe granicu
78 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 07:24h

Predstavnici državnih službi u luci Zelenika napravili su juče svjetski presedan ne pregledavši uredno najavljeni trgovački brod i zadržavajući ga više od šest sati bukvalno „na pragu“ državne granice koju mu nijesu dozvolili da pređe.

Naime, oko devet časova juče pred Zeleniku je prispio teretni brod „Sabrina“ pod zastavom Antigve i Barbude, a koji je iz turske luke Mersin dovezao 244 komada velikih čeličnih pilona koji će biti korišćeni za izgradnju druge faze marine Porto Montenegro u Tivtu Pitera Manka.

Lokalni agent broda koji pripada njemačkoj kompaniji „Conship Reederei“ na vrijeme je i po propisima obavijestio lučke i ostale vlasti o dolasku broda koji je teret po prvobitnom planu, trebalo da iskrca na sidrištu pred Tivtom, da bi kasnije po nalogu Lučke kapetanije Kotor za iskrcajnu luku bio određen Risan.

Upravo je izmjena luke iskrcaja dovela do problema na relaciji Lučka kapetanija Kotor – Uprava carina Crne Gore jer carinici iz ispostave u Zelenici nijesu željeli da se ukrcaju na brod i sa kolegama iz Uprave policije i Lučke kapetanije pregledaju „Sabrinu“, te brodu nakon toga daju takozvani „slobodan saobraćaj“, potvrdu da je završio proceduru prelaska državne granice na moru nakon čega brod i posada mogu komunicirati sa kopnom i vezati se u mjestu koje je odredila kapetanija u komunikaciji sa vlasnikom tereta.

U tim slučajevima, po pravilima koja važe svugdje u svijetu, službenik carine ostaje na brodu i njime ide do luke iskrcaja i nadzire iskrcaj tereta.

To se međutim, juče nije dogodilo u Boki, pa je napravljen presedan u svjetskim razmjerama da je uredno najavljen trgovački brod ostavljen satima „ni na nebu, ni na zemlji“, na sidrištu pred lukom u kojoj je granični prelaz i službenici koji se iz samo njima znanih razloga, nijesu željeli ukrcati na „Sabrinu“ i prekontrolisati brod, teret i posadu.

Zapovjednik „Sabrine“ i njegov lokalni agent u Crnoj Gori suočili su se sa do sada neviđenim problemom koji nijesu mogli objasniti centrali kompanije u Njemačkoj – da se brod satima bespotrebno zadržava, a da mu nije ni dozvoljen, niti formalno odbijen „slobodan saobraćaj“, niti je brod stavljen u karantin zbog sumnje da na njemu vlada kakva opasna bolest.

Sve to rezultiralo je narastajućim bespotrebnim troškovima u hiljadama eura za brodara i vlasnika tereta.

Pilot je satima besposlen stajao na brodu, remorkeri čekali da „Sabrina“ dobije “slobodan saobraćaj”, a vlasnik tereta – kotorska hidrograđevinske firma „YU Briv“ je već naložila svom špediteru „Zetatransu“ i agentu broda da ulože takozvani „Sea Protest“ i zatraže odštetu od države zbog takvog nerazumljivog postupka državnih službi u luki Zelenika.

Vlasnik tereta - kotorska hidrograđevinska firma „YU Briv“ je već naložila svom špediteru „Zetatransu“ i agentu broda da ulože takozvani „Sea Protest“ i zatraže odštetu od države zbog postupka državnih službi u luki Zelenika

Nakon šest sati dobili dozvolu

„Vijesti“ su od portparolke Ministarstva pomorstva i saobraćaja Jelene Raspopović dobile odgovor da lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović „zbog sigurnosti“ nije dozvolio planirani iskrcaj cijevi iz „Sabrine“ na sidrištu pred Tivtom, već je odredio da se on obavi u luci Risan.

“Što se nas tiče, brod može dobiti slobodan saobraćaj i iskrcaj u Risnu, samo treba da na brod prethodno pođu predstavnici Uprave policije i Carine. Zašto oni to nijesu uradili nije nam poznato, a Lučka kapetanija ne može dati brodu 'slobodan saobraćaj' dok se na njega ne ukrcaju predstavnici policije i carine“, objasnila je Raspopović.

Iz Uprave carina rekli su “Vijestima” da je agent “Sabrine” njima najavio dolazak tog broda sa teretom čeličnih šipova radi iskrcaja u luci Risan.

“S obzirom na to da luka Risan nije carinska ispostava, agentu je rečeno da se carinski postupak ne može obaviti u toj luci”, rekla je PR Uprave carina Marija Bulajić-Škuletić. Ona je objasnila da je “nakon saznanja da se carinski postupak ne može obaviti u luci Risan, agent izmijenio najavu 9. avgusta 2013. u kojoj traži da se carinski postupak obavi u luci Tivat”, pa onda opet promijenio najavu i naveo Risan kao iskrcajnu luku. “Nakon ovih informacija agentu broda je predloženo da carinski postupak može da obavi u luci Zelenika ili luci Bijela. Do 13.05 časova nijesmo dobijali dalje zahtjeve od agenta broda”, kazala je PR Uprave carina. Ona je međutim, smetnula sa uma da agent broda nema nikakve veze sa teretom koji brod nosi osim što ima obavezu da ga prijavi, već je teret odgovornost špeditera koji nakon iskrcaja, sa Upravom carina obavlja carinske procedure za tu robu. “Sabrina” je juče tek oko 15 časova dobila “slobodan saobraćaj”, ali je pitanje gdje i kada će konačno iskrcati svoj teret namijenjen širenju Porto Montenegra kao jedne od najznačajnijih stranih investicija u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: