Više turista u nacionalnim parkovima tokom špica sezone

Ministar turizma Branimir Gvozdenović je kazao da su i prihodi u Nacionalnim parkovima značajno povećani i kreću se preko 30 posto u odnosu na prethodnu godinu
3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2013. 16:02h

Nacionalne parkove je do 1. avgusta posjetilo 23 odsto turista više nego u istom periodu prošle godine i to ukazuje na ozbiljnu i dobru strategiju u promociji Crne Gore, ali i na pripremljenost Nacionalnih parkova da prihvate veći broj turista, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Takođe, on je nakon jučerašnje posjete tom preduzeću, kazao da su prihodi u Nacionalnim parkovima značajno povećani i kreću se preko 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"U skladu sa takvim potencijalima neophodno je dodatno da pripremimo projekte za zaštitu prostora, jačanje turističke pozicioniranosti Crne Gore kao ekološke države kao i pripremi projekata koji će razviti novo preduzetništvo zasnovano na principima održivog razvoja", naveo je Gvozdenović.

On je, zajedno sa državnim sekretarima Daliborkom Pejović i Predragom Jelušićem razgovarao sa direktorom NP Zoranom Mrdakom, kao i direktorima svih nacionalnih parkova. Istakao je da su razgovarali o projektima koji su bili predmet ovogodišnje analize u okviru fonda od 500.000 eura i pripremi projekata za naredni period, koje smatra da treba podržati, pa će to predložiti Vladi. Objašnjava da je riječ o projektima "vezanim za iznos preko milion eura".

Gvozdenović je kazao da postoje problemi koji se moraju rješavati te da je siguran da će u narednom periodu imati "ozbiljan progres i ozbiljne rezultate koji su bili u najboljem interesu ukupnog razvoja Crne Gore".

Prema riječima direktora NP Zorana Mrdaka prostorno planska dokumentacija za sve nacionalne parkove je ili završena, ili je izrada u toku ili je u toku usvajanje u skupštinskoj proceduri.

"To je veoma značajno za samu budućnost parkova jer se upravo kroz izradu prstorno planske dokumentacije otvaraju nove mogućnosti i nova polja djelovanja u našim zaštićenom područjima", ocijenio je on. Ističe da očekuju da će zaštićena područja mnogo više učestvovati u društvenim zbivanjima i doprinositi kvalitetu Crne Gore kao turističke destinacije.

Problem krivolova i dalje aktuelan

Ministar održivog razvoja i turizma kazao je da su sa predstavnicima nacionalnih parkova raspravljali i o krivolovu, te da su oni dobili precizne instrukcije da se mora mnogo energičnije i efikasnije reagovati. Direktori nacionalnih parkova su, kako tvrdi, slobodni da traže poboljšanje zakonske regulative, u slučaju da smatraju da zakonskim rješenjima nijesu dovoljno precizno definisane odgovornosti, ali ističe da smatraju da se i u okviru postojeće zakonske regulative taj dio posla mora mnogo energičnije odraditi.

"Ja očekujem jedan precizan izvještaj vezano za ta rješenja. Ne prihvatam da se prijave pišu na NN lica", poručio je Gvozdenović.

Bonus video: