Zukorlić pisao Vujanoviću: Vaši policajci su nas maltretirali

"Saobraćajni policajci su bili veoma drski, insistirajući na legitimisanju svih putnika...", piše u otvorenom pismu
76 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 11:33h

Sandžački muftija Muamer Zukorlić uputio je juče otvoreno pismo Filipu Vujanoviću u kojem od crnogorskog predsjednika traži da preduzme mjere „kako bi se utvrdila odgovornost i adekvatno sankcionisali krivci i nalogodavci neljudskog i nezakonitog čina“ crnogorskih policajaca koji su u utorak oko 22 sata zaustavili desetak automobila sa novopazarskim registarskim oznakama i navodno šikanirali 30–ak putnika.

Oni su se iz Bijelog Polja vraćali nakon iftara (ramazanske večere) i promotivne Skupštine nedavno formirane organizacije „Sandžak Euregija“, kada ih je zaustavila saobraćajna policija.

„Saobraćajni policajci su bili veoma drski u ophođenju, insistirajući na legitimisanju svih putnika, ignorišući upozorenje da je u koloni i delegacija Islamske zajednice na čelu sa muftijom. Na pitanje zašto to rade, jedan od policajaca kazao je „da ima nalog odozgo i da samo radi svoj posao“. Ubrzo se na lice mjesta pojavilo još nekoliko policijskih automobila, uključujući i interventno vozilo. I pristigla policija se ponašala veoma drsko i bahato, fizički nasrćući na novinare koji su nas pratili pokušavajući da im otmu kamere i fotoaparate. Nakon 40 minuta zadržavanja, kolona je nastavila svojim putem“, stoji u Zukorlićevom pismu.

Saobraćajni policajci su bili veoma drski, insistirajući na legitimisanju svih putnika, ignorišući upozorenje da je u koloni i delegacija Islamske zajednice na čelu sa muftijom, stoji u pismu

Muftija u obraćanju Vujanoviću ističe da se ne može osloboditi utiska da ga je takvo „ponašanje crnogorske policije vratilo u ’90-te kada su možda isti ti policajci na zloglasnom punktu Ribarevina vršili torturu nad prolaznicima bošnjačke nacionalnosti“.

Ovakav postupak policije, prema njegovim riječima, „očito ima za cilj zastrašivanje Bošnjaka Bijelog Polja i njihovih gostiju, što je nezamislivo za 21. vijek i državu koja se promovira kao građanska, demokratska i proevropski orijentisana“.

„Nije moguće graditi sreću Crne Gore na nesreći bošnjačkog naroda. Mislim da je bilo bolje da je crnogorska vlast ispraćaj ramazana i doček Bajrama propratila boljom porukom za Bošnjake i sve muslimane sa ovog prostora“, ocijenio je Zukorlić.

Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) izrazila je „duboku zabrinutost zbog torture koju su od crnogorskih policajaca doživljeli potpredsjednici njihove organizacije Ahmed Ahmatović i Šefadil Ličina u utorak veče u Bijelom Polju. Dodaje se da se jedan od policajca “drznuo da Ličini pocijepa vozačku dozvolu izdatu u Parizu”.

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Jahja Fehratović, koji se nalazio u koloni, u pismu je tažio od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da kod crnogorskog državnog vrha inicira da se ispita po čijem nalogu su građani Srbije proživljeli „brutalnu torturu“, te da se vinovnici kazne zbog narušavanja međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

MUP angažovao Unutrašnju kontrolu

Povodom protestnog pisma koje je ministru unutrašnjih poslova poslao predsjednik “Sandžak EU regija” Zejto Rastoder, u kojem se žali na postupanje policijskih službenika na putu Bijelo Polje-Ribarevine, savjetnica ministra Mirjana Bošković rekla je sinoć da je, prema informacijama koje su ministru dostavili službenici CB Bijelo Polje, u pitanju bila rutinska kontrola jednog automobila, prvog u koloni.

“Da bismo bili sigurni da nije bilo kršenja zakona, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije provjeriće navode u pismu g. Rastodera”, rekla je ona.

Vujanović očekuje da MUP ispita sve navode

Vujanović je kazao da je da od ministra unutrašnih poslova Raška Konjevića očekuje da hitno ispita navode o neprijatnosti koju je kod Bijelog Polja imala delegacija Islamske zajednice.Vujanović je kazao da je sa dužnom pažnjom razmotrio pismo Zukorlića i da je odmah od Konjevića zatražio informacije o tom događaju.

Vujanović je kazao da je sa dužnom pažnjom razmotrio pismo Zukorlića i da je odmah od Konjevića zatražio informacije o tom događaju

Vujanović je dodao da je dobijeno pismo o navodnom incidentu dostavio Konjeviću, "očekujući da odmah ispita njegove navode i hitno mi odgovori o čemu ćete odmah biti obaviješteni".Protesno pismo u srijedu je Konjeviću uputio predsjednik “Sandžak EU regija” Zejto Rastoder. Iz Ministarstva su saopštili da je, prema informacijama koje su ministru dostavili službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje, u pitanju bila rutinska kontrola jednog automobila, prvog u koloni. “Međutim, da bismo bili sigurni da nije bilo kršenja zakona ni u jednom segmentu postupanja policijskih službenika, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije provjeriće navode koji su saopšteni u pismu Rastodera”, kaže se u saopštenju. Iz Ministarstva su dodali da su u Crnoj Gori svi građani jednaki pred zakonom i da svi imaju ista prava ali i obaveze. “Ministar unutrašnjih poslova se zalaže za puno poštovanje ljudskih prava svih građana, a posebnu pažnju posvećuje očuvanju multikonfesionalnog sklada koji je Crna Gora decenijama čuvala i njegovala”, zaključili su iz MUP-a.

Galerija

Bonus video: