Ne rade klime na tivatskom aerodromu: Plaćamo 15 eura da bismo se kuvali

Najveći dio klima uređaja u terminalnoj zgradi na tivatskom aerodromu ni ove godine ne radi...
69 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 19:47h

Tivatski aerodrom, preko kojeg u ovom periodu svakodnevno u prosjeku prođe više od 6.000 ljudi, opet ima problem, sa kojim je bio suočen i lani – najveći dio klima uređaja u terminalnoj zgradi ne radi ili radi smanjenim kapacitetom, pa u unutrašnjosti zgrade vladaju izuzetno visoke temperature.

“Ovo je stvarno sramota, plaćamo 15 eura aerodromske takse za ovakvu uslugu, da se ovdje kuvamo i preznojavamo jer oni nijesu u stanju da na vrijeme poprave klima uređaj. To se valjda trebalo uraditi još zimus kada se pripremala sezona, a ne sada usred ljeta”, ogorčeno je prokomentarisala jedna od putnica koja je juče letjela za Beograd.

Na žaropeku od 40 + stepeni koliko se ovih dana mjeri u Tivtu, činjenica da je najveći dio prostora za putnike u terminalnoj zgradi u Tivtu ohlađen samo 5-10 stepeni niže od vanjske temperature, putnicima ne znači gotovo ništa.

Još je gore zaposlenima na aerodromu i tamošnjoj policiji u čijim radnim prostorijama je temperatura identična vanjskoj, ako ne i veća od nje.

U menadžmentu Aerodroma Tivat objašnjavaju da je uzrok takvog stanja najviše u izuzetno rigidnom i komplikovanom Zakonu o javnim nabavkama koji preduzeću “Aerodromi Crne Gore” stvara velike probleme i značajno usporava dinamiku rješavanja tog i sličnih problema.

“U pripremi sezone predstavnici firmi 'Wufer', ovlašćenog servisera italijanske firme 'Clivlet', koja je proizvođač klimatizacione opreme ugrađene u terminalnoj zgradi aerodroma Tivat i 'Klimamont' iz Beograda, 27. marta ove godine snimili su stanje klimatizacionog sistema zbog davanja ponude za radove koje treba izvesti kako bi klimatizacija zgrade funkcionisala ispravno.

Predložene su popravke, u vrijednosti od 20 hiljada eura, kojima je trebalo da se sanira stanje, a dati su i ulazni parametri za objavu tendera za kompletnu rekonstrukciju klimatizacionog sistema. Od 8. do 24 maja, te od 29. maja do 2. juna, navedene firme su popravljale klimatizaciju sa ciljem da se obezbijede temperature prostora u kojima se kreću putnici u okviru medicinskih preporuka, a objavljen je i tender za kompletnu rekonstrukciju klimatizacionog sistema u vrijednosti od 106.000 eura. Otvaranje ponuda zakazano je za 30. avgust čime bi trebalo da bude trajno riješen problem klimatizacije terminala”, kazao je juče direktor Aerodroma Tivat mr Ranko Bošković.

U granicama koje ljekari preporučuju

Mjerenja koja se svakodnevno obavljaju u raznim intervalima, naveo je Bošković, “pokazuju da su temperature u prostorima u kojima se kreću putnici, od pet do 10 stepeni niže od vanjskih, što je u granicama medicinskih preporuka, ali u uslovima ekstremnih vanjskih temperatura to ne izgleda dovoljno”.

Bošković je dodao i da se serviseri pripremaju za intervenciju kojom će poboljšati klimatizaciju radnih prostora u kojima zaposleni obavljaju poslove u terminalnoj zgradi.

Galerija

Bonus video: