Kotor: Maškarana povorka zatvorila karneval

Na Trgu od oružja najuspješnijim karnevalskim grupama su uručeni pehari
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 06:59h

Velikom karnevalskom povorkom koja je prodefilovala glavnom gradskom ulicom, uz učešće oko 30 karnevalskih grupa, u Kotoru je završen 12. Internacionalni ljetnji kotorski karneval, koji je počeo 1. avgusta.

Maškarana povorka, u kojoj su pored kotorskih originalnih grupa Karampana, Za despet, Feral, Gashleri, Mladi feštadjuni, Salamastrani, Kompanjoni , bili i karnevalisti iz Tuzi i Budve, zatim Hrvatske,Slovenije,Srbije,Makedonije, BiH, kao i predstavnici karnevalske grupe Compagna del carro-Staranzano iz Italije, te maskirane mažoretke iz Mostara, krenuli su sa donjeg priobalnog puta u Dobroti od ljetnjeg bazena, glavnom saobraćajnicom do južnih gradskih vrata na Gurdiću.

Defileu karnevalske povorke tradicionano prisustvuje više od 10.000 ljudi, pa je tako bilo i sinoć.

Nakon defilea koji je trajao skoro dva sata, karnevalisti i brojni gosti su se preselili u Stari grad gdje je fešta nastavljena do kasnih večernjih sati. Na Trgu od oružja najuspješnijim karnevalskim grupama su uručeni pehari, a za dobar štimung i zabavu su bili zaduženi bend Montenegrosingersi iz Tivta i DJ Jovo.

Prvog dana karnevala, nakon svečanog otvaranja i ceremonijala podizanja zastave kotorskog karnevala ispred Starog grada, u prisustvu gradskih muzika iz Šibenika i Kotora, mažoretki “Fešta” i brojnih maski, karnevalska fešta je nastavljena na suprotnoj strani zaliva u malom ribarskom mjestu Muo gdje je održana tradicionalna Muljanska ribarska festa uz velike količine gavica,vina i piva.

Drugog dana karnevalskog programa na ljetnjem bazenu Primorca održane su Karnevalske igre na vodi. Karnevalske grupe su se takmičile zanimljivim brojnim igrama na vodi .

Cilj ovih igara koje su po prvi put uvedene ove godine je bio prvenstveno da se pobjegne od protokola koji su sve više prisutni na karnevalima, i da se karnevalske grupe zbliže, kako bi se napravila što pozitivnija atmosfera.

Očekivanja organizatora su se ispunila, a sjajna atmosfera sa bazena završila se karnevalskim koncertom hrvatske grupe “Berekini” na Trgu od oružja, a dodijeljeni su i pehari za tri najbolje ekipe sa karnevalskih igara.

Nakon 7 karnevalskih takmičarskih igara i vuče konopa, najveći broj bodova skupila je karnevalska grupa “Za dešpet” iz Kotora. Drugo mjesto osvojila je grupa “Karampana” a treća “Feral”, takođe kotorske karnevalske grupe koje su predstavljale Crnu Goru. U karnevalskim igrama učestvovale su i gostujuće grupe.

Organizator ljetnjeg karnevala je NVO “Fešta” iz Kotora, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor. Sponzori manifestacije su Nikšićko Pivo, Boka Group, Jugopetrol, HDL, Lovćen Osiguranje, Knjaz Miloš, Plantaže, Morsko dobro, Studentski dom Spasić-Mašera, O.Š.Njegoš Kotor i drugi.

Galerija

Bonus video: