Protest radnika "Albona" u Podgorici: Račun blokiran, nema plata

„Do sada smo imali samo prazna obećanja, tako da nećemo odlaziti odavde dok nam ne isplate svaki dinar"
192 pregleda 13 komentar(a)
Albona, štrajk, Foto: Luka Zeković
Albona, štrajk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.07.2013. 13:36h

Radnici prodavnice „Albone” u Donjoj Gorici štrajkovali su juče, jer im, tvrde, četiri mjeseca nije isplaćena plata.

Jedanaestoro zaposlenih u „Alboni” i nekoliko bivših radnika štrajkovali su ispred prodavnice, dok su mušterije usluživale dvije radnice koje, tvrde štrajkači, rade u danilovgradskoj poslovnici.

Bogdan Vojvodić tvrdi da su im iz Uprave preduzeća, kazali da će plata biti u ponedjeljak, ali da su i to, kao i prethodna obećanja, prekršili.

„Do sada smo imali samo prazna obećanja, tako da nećemo odlaziti odavde dok nam ne isplate svaki dinar koji nam duguju, a prijetnjama i silom nas ne mogu otjerati“, kazao je Vojvodić.

Iz „Alboninog” Sektora za informisanje saopštili su juče da su tom preduzeću u blokadi svi poslovni računi od marta i da su pregovori o deblokadi u toku..

„Intenzivni pregovori i aktivnosti sa bankama su u toku, a sve sa ciljem da se račun odblokira i da se dio novca usmjeri za isplatu zaostalih plata. Radnicima je omogućeno da internim platnim karticama kupuju u maloprodajnim objektima “Albone”, kako bi bar donekle kompenzovali nemogućnost isplate zarada. “Albona” nastoji da u što kraćem roku izmiri preostali dio neizmirenih zarada. I radnici koji napuste firmu, biće isplaćeni po dinamici, kao i ostali zaposleni.“, navodi se u saopštenju.

Kada su novinari „Vijesti" stigli u Donju Goricu, žena, koja se nije predstavila, tražila je da odu, jer su na privatnom posjedu, zbog čega su štrajkači protestovali.

Izrevoltirani radnici, tvrde da ih iz Uprave ignorišu i da niko ne želi da im konkretno objasni o čemu se radi, već da im prijete i zastrašuju ih

Izrevoltirani radnici, tvrde da ih iz Uprave ignorišu i da niko ne želi da im konkretno objasni o čemu se radi, već da im prijete i zastrašuju ih.

Iz „Albone” pak tvrde da pojedini radnici pokušavaju da preko reda budu isplaćeni i da „pobunjuju“ ostale radnike.

„Dio zaposlenih, koji su već našli posao u drugoj firmi, a kod nas su otvorili bolovanje, sada pokušavaju preko reda da izdejstvuju isplatu zarada, ne prezajući da podstrekavaju i ostale zaposlene. Isti namjerno prećutkuju činjenicu da su i sami koristili sopstvenu platnu karticu i na taj način kompenzovali dio neisplaćenih zarada“, piše u saopštenju.

Vojvodićevu priču su, međutim, potvrdili i radnici Gorja Bulatović, Milica Mugoša, Milica Jovanović, Igor Marković, Kristina Jokić, Ivana Jokić, Maja Ćosović, Rada Medojević i Amela Taraniš.

Tvrde da su svi, osim Vojvodića, podstanari i studenti i da im je novac prijeko potreban radi dalje egzistencije, kao i da je to jedino što ih veže za "Albonu".

Intervenisala i Hitna pomoć

Vojvodić tvrdi da je Hitna pomoć juče dolazila da pruži pomoć dvojema radnicima kojima je pozlilo usljed pretrpljenog stresa.

"Jedan čovjek, kojeg ranije nijesmo viđali, počeo je da prijeti i da se zalijeće na nas zbog štrajka. Astmatičar sam i odmah me je zagušilo, a koleginici, koju je vrijeđao i na koju se zalijetao, pozlilo je. Hitna pomoć ju je odvela na kontrolu", kazao je Vojvodić.

Tvrdi da je bilo i drugih oblika prijetnji i maltretiranja radnika i da su, navodno, kako bi ih zastrašili, jednu od koleginica iz Podgorice željeli da premjeste da radi u Kotor, što je ona odbila.

Bonus video: