Upeklo, a nigdje hladovine: Život u kontejnerima na Koniku na granici podnošljivog

Najveći dio stanovnika vrijeme tokom dana provodi ispred svojih kontejnera, a samo nekoliko porodica je nakon uvođenja struje nabavilo klima uređaje
71 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 14:18h

Nesnosna vrućina, koja već nekoliko dana vlada u Podgorici, dodatno otežava uslove života izbjeglicama sa Kosova u kontejnerskom naselju na Koniku.

Najveći dio njih vrijeme tokom dana provodi ispred svojih kontejnera, a samo nekoliko porodica je nakon uvođenja struje nabavilo klima uređaje.

“Vrućine su velike i svi jako teško podnose ove visoke temperature. Nama dodatni problem predstavlja i činjenica da često nestaje voda, pa ne možemo redovno da se osvježavamo, a ovdje nemamo ni hladovinu da se sakrijemo od sunca koje nemilosrdno prži", kaže Musa Azemi.

U Podgorici je juče bilo preko 40 stepeni Celzijusa, a paklena temperatura dodatno na Koniku otežava život romskim porodicama, koje u svojim kontejnerima imaju bolesne članove porodica.

Barlej Morinaj živi u kontejneru sa teško bolesnom suprugom, ali i unukom koja je rođena prije dvije nedjelje.

"Supruga je prije nekoliko godina imala moždani udar i od tada je nepokretna, a ove vrućine za nju su pravo mučenje. Ne znamo kada je gore, tokom dana kada prži sunce, ili tokom noći kada treba da spavamo jer je u kontejnerima nepodnošljivo vruće, tako da skoro svi spavamo napolje. Moja kćerka ima bebu od dvije nedjelje i ona već nekoliko dana skoro stalno plače jer je i njoj jako vruće, a nemamo gdje da se rashladimo", kaže Morinaj.

Ipak, i u kontejnerskom naselju na Koniku ima onih koji bolje žive i koji su u stanju da rashlade svoj životni prostor.

Naime, nekoliko porodica je kupilo klima uređaje i nemaju problema sa vrućinama.

"Ne bih ništa da govorim za novine", dodala je gospođa koja je samo odškrinula vrata kontejnera na kojem se nalazila klima.

Selvija Isenaj tvrdi da svi teško podnose vrućinu, ali da je najteže djeci koja još nijesu navikla na nagle promjene temperature.

"Ovdje vrijeme ide iz krajnosti u krajnost. U protekle dvije godine bili smo prinuđeni da se nosimo sa raznim problemima, požari, nesnosne vrućine, snijeg, poplave, a djeci sve to najteže pada. U naselju ima dosta djece koja boluju od epilepsije i na ovako visokim temperaturama imaju češće epileptične napade", tvrdi Selvija Isenaj.

Jedini, koji su možda uživali juče u naselju, bili su mališani, koji su se kupali u gumenim bazenima, banjicama i kadicama.

Galerija

Bonus video: