"Fešta rogača" na lastovskoj rivi: Sve je brzo pasalo, nismo se džabe trudili

Uz muziku i pjesmu i nastupe mažoretki „Modesta“, igralo se i uživalo do duboko u noć...
55 pregleda 0 komentar(a)
Fešta rogača, Foto: Siniša Luković
Fešta rogača, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.07.2013. 12:41h

Sjajna atmosfera, obilje dobre zabave i pravi primorski štimung obilježili su „Feštu rogača“ koja je sinoć, četvrtu godinu za redom, održana u Donjoj Lastvi kod Tivta.

Pod velikom krošnjom starog i zakonom zaštićenog stabla rogača kojeg je na lastovskoj rivi daleke 1886 godine prije odlaska u Ameriku, posadila mještanka Nina Stjepčević, okupili su se današnji Lastovljani i njihovi gosti – domaći iz raznih krajeva Crne Gore, ali i „furešti“ iz mnogih stranih država.

Sve ih je okupila jedistvena prilika da probaju poslastice napravljene sa primjesom rogačevog brašna i plodova te drevne meditaranske bilje, počaste se sa ribom i vinom, te na pjeni od mora u predivnoj noći objasjanoj mjesečinom, uživaju u primorskom melosu.

Uz muziku i pjesmu i nastupe mažoretki „Modesta“, igralo se i uživalo do duboko u noć, a više stotina posjetilaca prethodno su za samo desetak minuta „temeljno opustošili“ nekoliko desetina pladnjeva sa tridesetak vrsta kolača od rogača koje su za njih pripremile vrijedne lastovske domaćice.

"Drago nam je da je sve ovako brzo pasalo jer to potvrđuje da narodu prija i da se nismo džabe potrudili“, kaže Senka Deković, jedna od Lastovljanki koje su „parićale“ kolače od rogača, a za tili čas ih izdijelile posjetiocima fešte koji su u njima guštali.

Cijelu reportažu i fotografije sa "Fešte rogača" možete naći u štampanom izdanju "Vijesti" za 29. jul

Bonus video: