Brod usidren nasred plovnog puta u Tivtu

Nekoliko Tivćana i turista tvrde da se u moru pred gradskom plažom na potezu od hotela „Mimoza“ do Pakova pojavljuju fekalije
95 pregleda 7 komentar(a)
jahta Lotus, Tivat, Foto: Siniša Luković
jahta Lotus, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.07.2013. 08:30h

Četrdeset metara duga jahta „Lotus“ pod zastavom Kajmanskih ostrva bila je juče usidrena nasred plovnog puta u Tivtu, na oko dva kabela, odnosno oko 360 metara od gradskog pristaništa.

Pri tom su u more bili spušteni i gotovo svi prateći plovni rekviziti za zabavu i pomoćna plovila te „explorer“ jahte – tenderi, gliseri i nekoliko skutera.

Posada jahte i gosti koji su se na njoj nalazili, ta su plovila velikom brzinom vozili po akvatorijumu između Pina, Porto Montenegra i usidrenog „Lotusa“, a jedan od skutera je čak za sobom vukao i skijaša po moru, „zalijećući“ se i na samo pedesetak metara od gradske rive Pine na koju stalno pristaju brodovi.

Nekolicina Tivćana i turista „Vijestima“ je ukazala i na činjenicu da se u moru pred gradskom plažom na potezu od hotela „Mimoza“ do Pakova, pred kojom se ovih dana gotovo stalno besplatno sidri nekoliko jahti, pojavljuju fekalije.

Budući da je taj dio Tivta „pokriven“ gradskim kanalizacionim sistemom, jedino objašnjenje je da se otpadne materije tu pod okriljem noći, ispuštaju iz takozvanih crnih tankova usidrenih jahti. Njima je to jeftinije rješenje nego da pristanu u obližnju marinu Porto Montenegro koja ima sistem za prihvat otpadnih voda sa brodova, jer to, kao i privez u marini, treba platiti.

Prema važećem Zakonu o sprečavanju zagađenja mora sa plovila, ispuštanje fekalnog otpada, osim u vanrednim okolnostima, strogo je zabranjeno na udaljenosti manjoj od tri milje od obale ukoliko brod ima sistem za usitnjavanje i dezinfekciju takvog otpada, odnosno na najmanje 12 milja od obale ako brod nema takav sistem.

Za neposjedovanje sistema za obradu ili uskadištenje fekalnih materija na brodovima nosivosti od najmanje 400 tona, koji prevoze više od 15 putnika i članova posade, predviđene su kazne od 500 do 20 hiljada eura.

Taj zakon eksplicitno ne predviđa nikakve kazne za one koji ispuštaju fekalni otpad bliže obali od zakonom utvrđenih minimalnih udaljenosti.

Bonus video: