Profesor Mihailović: Mi doktorate na dajemo tako lako

"Do sada je doktoriralo svega 59 doktora nauka. Nismo bili darežljivi u tom pogledu”, rekao je Mihailović
69 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 18:29h

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore raspisaće konkurs za upis treće generacije kandidata na doktorske studije, koja će imati 15 kandidata, najavio je rukovodilac tih studija i predsjednik komisije za doktorske studije Božo Mihailović.

On je "Vijestima" kazao da su doktorske studije po principu Bolonje organizovane 2008, nakon čega su upisane dvije generacije 2008/2009. i 2009/2010. godine.

"U prvoj generaciji upisali smo 38, a u drugoj 27 kandidata, dakle ukupno 65. Od 2009. nijesmo upisivali kandidate na doktorske studije, niti smo imali konkurs. Računali smo da je to dovoljan broj kandidata i tu smo imali pauzu da se bavimo pripremom za novu generaciju. Od 65 kandidata, do sada je doktoriralo svega troje, koji su bili upisani direktno na drugu godinu, odnosno, to su bili oni koji su imali magistraturu po starom sistemu, pa se oni upisuju direktno na drugu godinu i rade doktorsku tezu", kazao je on.

Od onih koji su doktorske upisali po Bolonji četiri kandidata su u završnoj fazi doktorata, a 35 je u fazi izrade doktorske disertacije. Kandidati se najviše interesuju za oblast finansija, računovodstvenu problematiku, marketing, menaždment i turizam, dok je, kako kaže Mihailović, sve više onih koji u naslovu teze imaju Crnu Goru.

On je istakao i da su na tom fakultetu primijetili nedostatak rukovodioca doktorskih studija, zbog čega je osnovana Komisija za doktorske studije prije tri godine: “Komisija ima sedam članova, sa zadatkom da se bavi svim pitanjima od momenta kada kandidat položi sve ispite na doktorskim studijama. Prvi smo na Univerzitetu CG napravili i Pravilnik o postupku prijave ocjene i odbrane doktorske disertacije koje je usvojilo naše Vijeće i organi Univerziteta", kazao je Mihailović.

Mihailović smatra da Univerzitet CG treba da bude konzervativna institucija, pogotovo na nivou doktorskih studija jer taj nivo reflektuje ono što je najkvalitenije na fakultetu.

Ipak, kako je kazao, ograničava ih izdvajanje od 40 odsto koje fakultet daje Univerzitetu CG, jer je onda rentabilnost projekata pod znakom pitanja. Ekonomski fakultet najstarija je visokoškolska ustanova u Crnoj Gori i na njoj je odbranjena prva doktorska disertacija u državi.

“Prva doktorska teza odbranjena je prije oko 30 godina. I do sada je doktoriralo svega 59 doktora nauka. Nismo bili darežljivi u tom pogledu”, kazao je Mihailović.

Galerija

Bonus video: