Dritan Abazović: Nema NATO sa ovakvom ANB

Poslanik Pozitivne kazao je “Vijestima” da naša zemlja nije ispunila sve političke kriterijume da bi dobila pozivnicu na narednom samitu NATO članica, ali to nije jedini problem
138 pregleda 22 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2013. 17:47h

Stanje u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) je jedna od glavnih prepreka zbog kojih je u međunarodnim krugovima splasnuo entuzijazam za uručivanje pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Poslanik ove partije Dritan Abazović kazao je “Vijestima” da naša zemlja nije ispunila sve političke kriterijume da bi dobila pozivnicu na narednom samitu NATO članica, ali to nije jedini problem.

“Sektor bezbjednosnih službi je ostao netaknut. Ovakvim odnosom vlast je izabrala da umjesto reforme zemlju ostavi na pragu integracionih procesa, jer su izgleda shvatili da bi bilo kakva reforma ANB-a, koja bi vodila ka većem profesionalizmu i demokratizaciji tog sektora, bila udarac na jaki mehanizam unutrašnje kontrole koji služi pored ostalog za pacifikovanje i neutralisanje svih političkih protivnika aktuelne vlasti”, smatra Abazović.

On je kazao i da, ako se tom doda skandal sa prisluškivanjem stranih zvaničnika od strane naših službi, onda sve postaje kristalno jasno: “Ovakva zaostavština je dokaz da se tranzicija u našoj zemlji nesmetano nastavlja i da su konture komunističkog vladanja i dalje prisutne u bezbjednosnim službama.

Međutim, prečica za učlanjenje u bilo koju međunarodnu organizaciju je sve manje, ali ovu vlasti to ionako sve manje zanima”. U partiji Darka Pajovića smatraju da je potrebno da aktuelni premijer, šef ANB-a i ministarka odbrane pod hitno počnu preduzimati aktivnosti u ispunjavanju svih uslova za učlanjenje. Abazović je naglasio da bi nedobijanje pozivnice za članstvo u NATO bio veliki korak unazad za našu zemlju.

“To je takođe i jasan signal da u vladajućoj klasi ne postoji volja za reformama...Sada kada se od nas traže konkretne stvari, vlast taktički i sebično ćuti, i zaboravlja što su naši spoljnopolitički prioriteti.”

Bonus video: