Predložen peti član Senata DRI, opozocija nezadovoljna

DPS za petog člana Senata DRI progurao dojučerašnjeg funkcionera, u opoziciji sigurni da hoće da uruše nezavisnost institucije, ali i sabotiraju reviziju za KAP
369 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2013. 16:07h

Parlamentarni Administrativni odbor, tajnim glasanjem, predložio je juče Skupštini da izabere za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) Nikolu Kovačevića koji je 12 godina bio član Izvršnog odbora (IO) vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

U IO je podnio ostavku kada se kandidovao za člana DRI, a to mjesto je upražnjeno od aprila. U izvještajima Evropske komisije se navodi da DRI treba da nastavi da jača nezavisne kapacitete.

U skupštinskoj proceduri je predlog da se za četvrtog člana Senata izabere revizor Radule Žurić.

Kum i šura

„Vijestima“ je iz više izvora potvrđeno da su dva kadidata provjereni članovi glavne vladajuće partije i da su u bliskim vezama sa visokim funkcionerima DPS-a. Kovačević se povezuje sa ministrom finansija Radojem Žugićem jer je brat njegove supruge (ali ne rođeni), dok je Žurić kum potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića.

Kovačević je po obrazovanju pravnik. U njegovoj radnoj biografiji piše, između ostalog, da je bio sedam godina direktor Centra za socijalni rad u Baru u Ulcinju, tri godine pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja, pola godine je radio u Agenciji za mala i srednja preduzeća...

Mjesto petog člana Senata DRI trebalo je da se popuni kandidatom koji je po obrazovanju ekonomista što je bio i stav DRI iz koje juče nije stigao odgovor na pitanje „Vijesti“ da li je Kovačević odgovarajuće rješenje za Senat. Vrhovna revizija javno je ranije saopštila da se protivi izboru Žurića, ocjenjujući da nije dovoljno kompetentan za tu važnu poziciju.

Radule Žarić (FOTO: Savo Prelević)

Opozicione partije oštro su reagovale zbog predloga da Kovačević bude peti član Senata jer smatraju da na taj način DPS hoće da politizuje i stavi pod svoju kontrolu DRI, a iste ocjene su stigle i kada je Administrativni odbor nedavno predložio Žurića za predstavnika Senata. Ta dva kandidata neće imati njihovu podršku na plenumu.

Manja članica vladajuće koalicije - SDP-a nije podržala Žurića, a stav o Kovačeviću, zvanično je saopšteno „Vijestima“ u toj partiji, saopštiće na plenumu jer je glasanje na Administrativnom odboru juče bilo tajno.

„Budući da je glasanje bilo tajno, ne smatramo da treba "ispitivati" kako je koji poslanik glasao na sjednici tog radnog tijela, a svoj stav o izboru petog člana DRI ćemo dati kad na dnevnom redu zasijedanja na plenumu bude tačka posvećena izborima i imenovanjima“, zvanični je odgovor iz Medijskog pulta SDP-a.

Tajno glasali

Za posao u Senatu DRI bilo je u konkurenciji 12 kandidata, od kojih su u drugi krug prošli Kovačević i rukovodilac računovodstva u Hipo Alpe Adria banci Mila Kasalica koji su od 13 poslanika dobili po pet glasova. U drugom krugu Kovačević je dobio osam glasova, a Kasalica pet. Kandidat se birao apsolutnom većinom, odnosno, za prolaz mu je trebalo sedam glasova.

U Administrativnom odboru DPS ima pet članova, po jednog člana imaju Bošnjačka stranka, SDP i SNP, dva mjesta ima Pozitivna i tri ima Front.

„DPS je napravio udar na DRI u cilju stavljanja pod kontrolu trenutno nezavisne institucije. Očigledno da nije mogao da priušti da važna institucije ne bude pod njihovim direktnim uticajem pa su uspjeli da nametne još jednog kandidata za člana Senata. Ako ta odluka bude verifikovana na plenumu DPS bi mogao snažno urušiti jednog od osnovnih čuvara zakonitog rada i poslovanja državnih i javnih ustanova i preduzeća“, kazao je član odbora, poslanik Pozitivne Srđan Perić , koji tvrdi da je ta partija podržala Kasalicu.

Insistiranjem na tajnom glasanju, iako to nije bio slučaj kod prethodnog biranja za člana Senata, više je nego očigledno, istakao je Perić, da su pritisci i lobiranja doveli do toga da uprkos najavljenom glasanju na osnovu stručnosti ipak pobijedi partijska podobnost.

„Današnjim izborom vlast je poslala nedvosmislenu poruku da se dalje ne smije objektivno izvršiti revizija garancija koje izdaje Vlada, a posebno se ne smiju dirati garancije koje izdaje za KAP. Podsjećamo da je DRI veoma stručno i kompetentno dao oštru ocjenu o tome da garancije koja je Vlada dala za KAP, a koja vraćaju građani Crne Gore, nema niti pravno niti ekonomsko utemeljenje. DRI je u posljednje dvije godine pobrao sve pohvale i domaće i međunarodne stručne javnosti i upravo je ocijenjena kao primjer kako institucija može biti nezavisna. Preduslov toga je bila depolitizacija koju je DPS danas grubo pogazio“, istakao je Perić.

Partija pobijedila struku

Poslanik SNP -a Aleksandar Damjanović podsjetio je na stav koji je saopštio na Administrativnom odboru, čiji je član, da partijski ljudi ne mogu biti članovi Senata DRI. SNP će, poručio je, glasati protiv Kovačevića i Žurića na plenumu.

„Predloženi gospodin (Kovačević) dolazi pravo iz partijske strukture. I Žurić je izabran samo glasovima jedne partije - DPS. Ne smije se dozvoliti politizacija te važne institucije i plenum mora odbraniti DRI od partizacije i partijskih kadrova“, kazao je Damjanović, čiji je stav da se ne treba zbog tajnosti glasanja baviti pitanjem kako je ko glasao. Poslanik DF-a Milutin Đukanović ocijenio je da je prolaskom Kovačevića na odboru, čiji je član, za petog člana Senata partija pobijedila struku.

„Kovačeviću je glavna referenca bila to što je do skoro bio bivši član Izvršnog odbora DPS -a. Od prijavljenih kandidata bilo je mnogo stručnijih od njega. Očigledno je da je partijska mašinerija u DPS -u jaka i da su pojedinci iz rukovodstva izborili za Kovačevića“, kazao je Đukanović, koji tvrdi da je ta partija glasala Kasalicu

Ako ta odluka bude verifikovana na plenumu, DPS bi mogao snažno urušiti jednog od osnovnih čuvara zakonitog rada i poslovanja državnih i javnih ustanova i preduzeća, ocijenio je Perić koji tvrdi da je Pozitivna podržala Kasalicu. I iz Fronta su saopštili da su glasali za nju, a SNP o tome neće do plenuma iako kažu da ne podržavaju Kovačevića, SDP ćuti do sjednice parlamenta

Dabović - Radulović 7:6

Administrativni odbor je predložio da Skupština izabere iz postojećeg saziva Senata Milana Dabovića za predsjednika Senata DRI. To i mjesto petog člana su upražnjeni nakon što je krajem marta bivši predsjednik vrhovne revizije Miroslav Ivanišević podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka. Za predsjednika Senata DRI u prvom krugu

Dabović je imao šest glasova, Branislav Radulović tri i jedan glas je pripao trećem članu Senata Dragiši Pešiću. Tri listića su bila nevažeća. U drugom krugu Dabović je dobio sedam, a Radulović šest glasova.

DPS: I drugi su došli iz partija Portparol DPS -a Časlav Vešović kazao je da ako Skupština na plenarnom zasijedanju potvrdi predlog Administrativnog odbora da se za člana Senata DRI izabere Kovačevića, to ne bi bio prvi put da kadrovi koji su bili članovi političkih partija budu birani za tu odgovornu funkciju. “I u aktuelnom sazivu Senata imamo bivše visoke funkcionere SDP-a i SNP-a, pa se to nije negativno odrazilo na profesionalan i kvalitetan rad DRI. Interes DPS-a je da sve institucije svoj posao obavljaju efikasno i u skladu sa zakonima”, kazao je Vešović. Radulović je u DRI došao iz SDP-a, a Pešić iz SNP-a. Bivši predsjednik Ivanišević je stigao u DRI iz DPS-a.

Zadužen da brani DPS od protesta

Tokom organizovanja opozicionih protesta nakon predsjedničkih izbora Kovačević je u ime DPS- a aktivno to komentarisao. “Šef izbornog štaba Miodraga Lekića Goran Danilović spreman je da sa svojim političkim saborcima pokuša ponoviti dešavanja iz januara 1998. godine.

Na ruku im ide jedino proljećnje lijepo vrijeme, pa su ovog puta iz repertoara rekvizita odabrali šatore umjesto balvana i kampovanje u centru grada umjesto svakodnevne vožnje autobusima. Namjera im je ista kao i onda, samo što su zaboravili da su crnogorsko društvo i institucije 15 godina zreliji i mudriji i da ne nasijedaju olako na podmetnute prevare”, saopštio je Kovačević 15. aprila.

I prošle godine se u ime DPS-a oglasio prilikom građanskih protesta tvrdeći da organizatori nijesu obezbijedili onoliko građana koliko su planirali uz svestranu podršku medija i dobru organizaciju.

“Nije sramota baviti se politikom. Sramota je zloupotrebljavati građane i njihove socijalne probleme za ostvarivanje sopstvenih političkih ciljeva, pod maskom borbe za ljudska prava. Budite hrabri, pokažite svoje pravo lice i konačno izađite na politički megdan. Vrijeme je“, saopštavao je Kovačević.

Galerija

Bonus video: