Neustavno rješenje

MANS: Upravni sud da ukine kaznu za pogrešno parkiranje od 20 eura

Parking servisu je lokalna samouprava nezakonito i neustavno dala ovlašćenje da naplaćuje parking i utvrđuje cjenovnik, smatraju u MANS-u
3 komentar(a)
pauk vozilo, Foto: Vesko Belojević
pauk vozilo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.02.2019. 02:05h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tužbu Upravnom sudu za poništenje naloga za plaćanje doplatne karte od 20 eura zbog neplaćanja, kako su naveli, nezakonite i neustavne takse za korišćenje parking mjesta.

Iz MANS-a su obrazložili da je tužba podnijeta sa namjerom da se preko sudskih instanci dokaže da je naplata tih kazni nezakonita, i da Parking servis godinama obmanjuje građane.

"Parking servis, kojem je lokalna samouprava nezakonito i neustavno dala ovlašćenje da naplaćuje parking i utvrđuje cjenovnik, ide i dalje u kršenju prava građana sa doplatnom kartom kojom se građani kažnjavaju sa 20 eura", kaže se u saopštenju MANS-a.

Direktor građanskih inicijativa u toj nevladinoj organizaciji, Zorica Ćeranić, smatra da ne postoji osnov da Parking servis naplaćuje doplatnu kartu građanima, jer ona nije uvedena u skladu sa Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

"Tom odlukom se uvode lokalne komunalne takse, utvrđuje njihova visina, način i rokovi plaćanja, kao i vršenje poslova utvrđivanja, naplate i kontrole naplate lokalne komunalne takse", navela je Ćeranić.

Prema njenim riječima, tom Odlukom bi trebalo da bude utvrđena tarifa i za komunalnu taksu za parkiranje, ali to nije slučaj.

"Odlukom je utvrđena jedino tarifa za korišćenje prostora za parkiranje na taksi stajalištima. Dakle, taksa za korišćenje prostora za parkiranje plaća se samo za korišćenje taksi stajališta, a građani ne koriste taksi stajalište, niti su njihova vozila taksi vozila", obrazložila je Ćeranić.

Kako je navela, relevantnim zakonima je definisano da utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalne takse vrši nadležni organ lokalne uprave.

"Parking servis nije organ lokalne uprave nadležan za poslove lokalnih prihoda, pa nema ovlašćenje da utvrđuje, naplaćuje i kontroliše naplatu takse", kazala je Ćeranić.

On je ocijenila da je tako privrednom društvu neustavno dato ovlašćenje da uvodi taksu koja nije uvedena propisom lokalne samouprave, da arbitrarno utvrđuje njenu visinu i da je naplaćuje, iako se lokalne komunalne takse mogu uvoditi samo propisom lokalne samouprave.

"Na kraju, u napomeni doplatne karte, Parking servis čak prijeti mjerama prinudne naplate, iako građanima nije omogućio poštovanje osnovnih prava u postupku i uopšte učestvovanje u postupku", kazala je Ćeranić.

Preporučujemo za Vas