MANS: Podržite inicijativu za ukidanje naplate parkinga van centra grada

Iz MANS-a su saopštili da im je Skupština Glavnog grada je zabranila učešće na sjednici na kojoj će se razmatrati Građanska inicijativa za ukidanje naplate parkinga
3 komentar(a)
parking peticija, Foto: Udruženje mladih Podgorica
parking peticija, Foto: Udruženje mladih Podgorica
Ažurirano: 10.07.2013. 16:49h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) apelovala je na odbornike Skupštine Glavnog grada da na sjutrašnjoj sjednici podrže Građansku incijativu za ukidanje naplate parkinga van centra grada.

Iz MANS-a su saopštili da im je Skupština Glavnog grada je zabranila učešće na 33. sjednici na kojoj će se razmatrati Građanska inicijativa za ukidanje naplate parkinga, nakon što su na prethodnoj sjednici ukazali na niz mogućih nepravilnosti i zloupotreba u radu Parking servisa Podgorica.

“Sve (...) upućuje da naplata parkinga nije proširena na ostale djelove grada kako bi se riješio problem parkiranja u Podgorici, već kako bi se građanima nezakonito uveo novi namet i njihovi osiromašeni budžeti dodatno opteretili”

“Učešće u radu Skupštine nam je uskraćeno uz obrazloženje da je je naša prijava navodno podnešena nakon isteka roka koji je dat u pozivu nevladinim organizacijama, iako je nesporno da smo prijavu predali u rokovima definisanim Poslovnikom Skupštine Glavnog grada, tj. peti dan nakon objavljivanja poziva Glavnog grada”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a je ocijenjeno da su čelnici Skupštine Glavnog grada, “iz očiglednih razloga, taj rok nezakonito i svojevoljno skratili i tako zabranili učešće predstavnika MANS-a na sjednici na kojoj se raspravlja o Građanskoj inicijativi”, koju je potpisalo više od dvije hiljade građana Podgorice, a kojom traže ukidanje naplate parkinga u svim djelovima grada osim u centru.

“Sasvim je jasno da čelnici Glavnog grada žele da onemoguće MANS-u da nastavi da odbornike i javnost dalje informiše o nepravilnostima i zloupotrebama u preduzeću Parking servis koje smo utvrdili nakon analize Izvještaja o radu Parking servisa za 2012. godinu”, kazali su iz te organizacije.

Kako navode, na osnovu prihoda prikazanih u izvještaju o radu Parking servisa i prikazanog broja parking mjesta i na osnovu očigledne činjenice o velikoj popunjenosti parking mjesta u Podgorici, iz MANS-a su na prethodnoj sjednici iznijeli sumnju da je od naplate parkinga prikupljeno više novca nego sto je prikazano u izvještaju.

“Konkretno, prema analizi podataka iz izvještaja, jedno parking mjesto zarađuje dnevno samo 1,06 eura tj. zauzeto je nešto malo više od dva sata. Ovo znači da jedno parking mjesto “zarađuje” sedam puta manje nego što bi moglo u toku dana”, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima izvještaja, od mogućih 17 sati u toku jednog dana parking mjesta su zauzeta samo po dva sata. “Iako smo svjedoci da je situacija potpuno drugačija i da je većina parking mjesta zauzeta tokom čitavog dana”.

“Takođe, smiješno je i teško povjerovati da su ulična parkirališta koja se uglavnom plaćuju preko SMS-a zauzeta u prosjeku samo dva sata i ubiraju manje od jednog eura dnevno.

Većina prihoda od naplate parkinga, koji su u 2012. godini bili preko 1,33 miliona eura, ide na zarade zaposlenih u Parking servisu – tačnije 1,27 miliona eura ili preko 85 odsto kupnih prihoda”, dodaju iz MANS-a.

To je, kako su saopštili, praksa koja postoji od 2007. godine, kada je Parking servis osnovan, i godinama većina novca koji je prikupljen od građana, za tu, kako su kazali, nezakonitu uvedenu taksu, ide na zapošljavanje.

“Zbog ovog podatka kao i zbog velikog broja prijava zaposlenih da Demokratska partija socijalista u Parking servisu vrši zapošljavanje po partijskoj osnovi – sumnjamo da se na ovaj način odrađuje strategija DPS-a – za jednog zaposlenog – četiri glasača”, kaže se u saopštenju MANS-a.

Oni du naveli da u prilog tome ide i činjenica da je za investicije opredijeljeno samo nešto više od 1,5 odsto prihoda, dok za zarade i troškove zaposlenih je opredijeljeno više od 90 odsto.

“Naime investicije u 2012. godini su iznosile nešto više od 24 hiljade eura – dok je za plate otišlo preko 1,27 miliona eura. Čak i ove investicije uglavnom nijesu prave investicije u parking već su nabavka opreme kao što su računari, finansijski softveri i klime”, navedeno je u saopštenju.

Samo je, dodaje se, nešto više od deset hiljada eura opredijeljeno za nabavku opreme za parking.

Parking servis je u 2011. godini imao gubitak od preko 65 hiljada eura, koje, navode iz MANS-a, nijesu mogli pokriti ni mali dobici iz prethodnih godina.

“Takođe, ako izuzmemo donaciju Glavnog grada, Parking servis je u gubitku i u 2012. godini i to preko 20 hiljada eura. Jasno je da nema profita od naplate parkinga i kad se sve sabere Parking servis i Glavni grad, kao osnivač preduzeća, su u gubitku”, kaže se u saopštenju.

Evidentno je, dodaje se, da nema nikakvih konkretnih ulaganja, čak ni u samu uslugu parking. “A da ne pominjemo da nema usmjeravanja novca u gradski budžet, odnosno poboljšanje kvaliteta života građana Podgorice”.

“Sve ovo upućuje da naplata parkinga nije proširena na ostale djelove grada kako bi se riješio problem parkiranja u Podgorici, već kako bi se građanima nezakonito uveo novi namet i njihovi osiromašeni budžeti dodatno opteretili”, saopšteno je iz MANS-a.

Bonus video: