Dogovorili dinamiku izmirenja dugova zaposlenima na Filozofskom

Miranović i Bjelica su razgovarali i sa predstavnicima studijskog programa Psihologija
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 15:51h

Predstavnici crnogorskog Univerziteta, Predrag Miranović i Duško Bjelica i rukovodioci programa na Filozofskom fakultetu dogovorili su na današnjem sastanku metodologiju i dinamiku izvršavanja obaveza prema zaposlenima na toj univerzitetskoj jedinici.

Iz Rektorata je saopšteno da su Miranovića i Bjelica sa rukovodiocima studijskih programa Filozofskog fakulteta dogovorili da se izvrše sve obaveze prema studentima i usvoje završne ocjene.

Navodi se da su prdstavnici Univerziteta razgovarali i sa predstavnicima studijskog programa Psihologija, i da su predloženi načini rješavanja njihovih pitanja.

Povrijeđen ugled

Profesori i saradnici nikšićkog Filozofskog fakulteta, njih 121, odlučili su da pokrenu sudski spor protiv Univerziteta Crne Gore zbog toga što im honorari nijesu isplaćivani od 2011. godine. Njima se duguju redovni honorari, honorari za mentorstvo kandidatima prilikom izrade specijalističkih, magistarskih i doktorskih radova, učešće u radu komisija, honorari za realizaciju nastave na magistarskim i doktorskim studijama, kao i za realizaciju ispita u avgustovskom roku.

Nijesu isplaćeni ni honorari gostujućim profesorima, spoljnim saradnicima i saradnicima angažovanim po ugovoru o djelu od prve polovine 2011. godine. Od tada nijesu dobili nikakvu informaciju o tome kada će dugovanja biti izmirena.

Oni su juče poslali drugi put dopis Univerzitetu CG tražeći da formuliše precizan plan izmirenja dugovanja i počne sa njihovim isplaćivanjem. Ukoliko to ne urade, profesori i saradnici će u roku od deset dana biti prinuđeni da se obrate sudu.

Na jučerašnjoj sjednici profesora i saradnika tog fakulteta odlučeno je da javnost upoznaju sa „ponižavajućim vidom komuniciranja i ignorisanja, kojem su izloženi od strane najviših organa Univerziteta Crne Gore“.

„Pošto ni nakon petnaest dana nije odgovoreno na opravdane zahtjeve profesora i saradnika, predate 18. juna u pisanoj formi, sa 118 potpisa organima Univerziteta Crne Gore (rektoru, predsjedniku Upravnog odbora i dekanu Filozofskog fakulteta), na današnjoj sjednici je ponovo zatraženo da Univerzitet konačno formuliše precizan plan izmirenja nagomilanih dugovanja prema nastavnom kadru Filozofskog fakulteta tokom posljednje dvije godine“, piše u saopštenju poslatom sa mejla prof. dr Dragana Koprivice.

Saopštili su da sjednica Vijeća fakulteta nije održana jer su je profesori demonstrativno napustili zbog nekorektne i neakademske komunikacije sa UCG, želeći da skrenu pažnju na njihove dvogodišnje uzaludne zahtjeve.

“Ovakav gest profesora jasan je pokazatelj ozbiljno ugroženog statusa državnog Univerziteta, posebno Filozofskog fakulteta, koji čini njegovu trećinu, a prema kojem se uprava Univerziteta već predugo odnosi sa nepoštovanjem”, piše u saopštenju.

Pofesori i saradnici dodaju da su na Univerzitetu CG odavno narušeni osnovi akademske komunikacije i povrijeđeni dostojanstvo i ugled naučne i pedagoške profesije. U saopštenju se ističe da su među potpisnicima profesori koji obavljaju značajne funkcije u Crnoj Gori, ali i saradnici koji su svjesni da svojim javnim istupom mogu privući na sebe bijes nadležnih organa.

Među potpisnicima su Šerbo Rastoder, Rajka Glušica, Zorica Radulović, Aleksandra Nikčević - Batrićević, Jelica Stojanović...

Velika je kriza, mi ne možemo ništa

Dekan Filozofskog fakuleta Blagoje Cerović kazao je juče "Vijestima" da su zahtjevi profesora i saradnika opravdani, jer im se duguju honorari za duži vremenski period.

"Mi ne možemo ništa, velika je ekonomska kriza. Možemo jedino da čekamo da Univerzitet uradi nešto", kazao je on. Sa UCG su kazali da će se novac koji se duguje zaposlenima isplaćivati onom dinamikom kojom budu pristizao, te da ubuduće neće biti praksa da se ne isplaćuju doprinosi državi kako bi se isplatili honorari.

"Vijesti" su ranije pisale da bi naplata zaostalih dugovanja na ime poreza i doprinosa državi mogao biti novi problem Univerziteta CG, jer je novac nenamjenski trošen, a najveća dugovanja ima uprvo Filozofski fakultet i to skoro 700.000 eura.

Cerović je tada kazao da porezi i doprinosi na plate nijesu uplaćivani, jer je nedostajalo novca za honorare koji su bili prioritetniji.

Galerija

Bonus video: