Potpisan Sporazum i Program o naučnoj saradnji sa Italijom

"Istinski pečat da Crna Gora ima pravo i mjesto pod suncem naučno-istražvačkog rada."
0 komentar(a)
Anđelko Lojpur, Foto: Boris Pejović
Anđelko Lojpur, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2013. 15:27h

U cilju jačanja saradnje u oblasti istraživanja i razvoja, u Podgorici je potpisan Sporazum i Program o naučnoj saradnji između crnogorskog Ministarstva nauke i Nacionalnog Savjeta za istraživanje Italije.

Luiđi Nikolais, predsjednik Nacionalnog Savjeta za istraživanje, smatra razmjenu istraživača i studenata veoma važnom, navodeći osnivanje zajedničkih institucija kao najvažniji dio Sporazuma.

Prema Nikolaisu, istraživanje danas ne predstavlja samo aktivnost u oblasti kulture, već ono mora dati svoj doprinos i u industriji.

Predsjednik Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost Crne Gore Anđelko Lojpur naveo je da potpisani Sporazum i Program o naučnoj saradnji najbolje pokazuju svu važnost vremena posvećenom pregovaračkim poglavljima 25 i 26.

"Ovo je istinski pečat da Crna Gora ima pravo i mjesto pod suncem naučno-istražvačkog rada," poručio je on.

Lojpur je kazao da su Sporazum i Program prilika da se preskoče razvojne faze i da se iskustva drugih država iscrpe u mjeri u kojoj je to moguće.

Prema Smiljani Prelević, sekretaru Ministarstva nauke, Sporazum i Program daće pravni okvir u saradnji sa svim naučnim institucijama i udruženjima između Crne Gore i Italije.

"Danas zaključeni Sporazum je od značaja za istraživačku zajednicu Crne Gore sa aspekta korišćenja resursa istraživačkih kako u Crnoj Gori, tako u Italiji a odnosi se na elemente istraživanja putem zajedničkih naučno istraživačkih projekata, mobilnosti istraživača, korišćenje naprednih tehnologija i tehnike za definisane oblasti istraživanja," kazala je tom prilikom.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako kazao je da Sporazum i Program koji su danas potpisani otvaraju vrata velikoj saradnji, ne samo u smislu istraživača i studenata, već u smislu stvaranja novih zajedničkih projekata.

»Zasigurno možemo reći da je to još jedan mali korak razvijanju naših jako dobro razvijenih bilateralnih odnosa«, ocijenio je on.

Programom je predviđeno da Crna Gora i Italija svake godine podrže do deset zajedničkih istraživačkih projekata, u trajanju od dvije godine.

Prvi konkurs za predloge projekata će se objaviti u maju naredne godine, sa rokom prijavljivanja do 30. septembra 2014.

Bonus video: