CGO Ministarstvu prosvjete: Gdje ste održali javne rasprave?

Centar za građansko obrazovanje reagovao je na navode Ministarstva prosvjete tvrdeći da nije ispoštovana procedura pri donošenju izmjena i dopuna seta zakona o obrazovanju
7 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.07.2013. 17:58h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) odgovrno tvrdi da Ministarstvo prosvjete nije ispoštovalo sve procedure pri donošenju izmjena i dopuna seta zakona o obrazovanju, saopštila je juče koordinatorka programa Snežana Kaluđerović. Iz CGO su pozvali taj vladin resor da saopšti kada je i gdje održana javna rasprav I u kojem su štampanom mediju objavljeni pozivi na javne rasprave o setu zakona o obrazovanju.

Ona je reagovala na navode iz ministarstva koje je juče saopštilo da su sve procedure ispoštovane i da su nedopustive i neprofesionalne tvrdnje direktorice te organizacije Daliborke Uljarević.

“Javne rasprave za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o gimnaziji i Zakona o stručnom obrazovanju nije bilo, što potvrđuje i sam predlagač upravo u svom reagovanju objavljeno na sajtu ministarstva 01.07.2013.”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila Kaluđerović Ministarstvo je dužno da konačne verzije tekstova, nakon javne rasprave učini dostupnim prije nego što ih izglasa Vlada, što nije urađeno. Ona je dodala da je što se tiče Prijedloga zakona o visokom obrazovanju javnost dokumenta i javne rasprave je nesporna.

“No, u smislu Prijedloga ovog zakona nije ispoštovana Uredba o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. To se odnosi na procedure i rokova, odnosno nije bilo Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, pa shodno tome nije bio objavljen ni u jednom štampanom mediju, već se direktno išlo sa Prijedlogom teksta pomenutog zakona gdje rok od objavljivanja teksta na sajtu i poziva za javnu raspravu do same javne rasprave takođe nije bio u skladu sa Uredbom”, saopštila je Kaluđerović.

Na sajt nije postavljena konačna verzija teksta tog prijedloga zakona. Ona je navela i da u Ministarstvu ne mogu govoriti o profesionalnosti kada su brojni (ne)svjesni propusti i kada je javna rasprava, koje podvlačimo nije bilo za set zakona o obrazovanju, osim za Zakon o visokom obrazovanju, upravo ta koja bi trebalo svojim ishodom da doprinosi poboljšanju ovog seta zakona.

Bonus video: