Podgorica: Biciklisti "okupirali" ulice

"Okupljamo se da bi poboljšali uslove u Podgorici za korišćenje bicikla kao alternativnog prevoza”, saopšteno je na sajtu biciklo.me
86 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 18:19h

Više od stotinu biciklista provozalo se ulicama Podgorice, organizovavši Critical Mass (kritična masa) vožnju.

"Okupljamo se da bi poboljšali uslove u Podgorici za korišćenje bicikla kao alternativnog prevoza”, saopšteno je na sajtu biciklo.me.

Podgorica nema biciklističku stazu, a biciklisti su, zbog sigurnosti, vozili u pratnji policije.

Ljubitelji vožnje na dva točka okupili su se oko 18 časova na Trgu republike, a potom natrag vozili preko mosta Milenijum, Bulevara revolucije i mosta Union Bridge.

“Critical Mass” je počeo u San Francisku 1992. kada se nekoliko desetina biciklista/biciklistkinja provozalo zajedno gradom (iako su slična okupljanja biciklista bila organizovana i 70-ih godina u Švedskoj).

Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu.

Danas se Critical Mass održava svakog zadnjeg petka u mjesecu, u više od 300 gradova svijeta, i okuplja od nekoliko desetina, do desetina hiljada biciklista/biciklistkinja.

Galerija

Bonus video: