Ponovo odloženo iseljenje iz nikšićkog Zvjerinjaka

„Odlaganje nas psihički ubija, a ne znamo šta da radimo sa djecom i starima", kaže predstavnik stanara
69 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 18:37h

Iseljenje sedam porodica sa više od 50 članova u naselju Zvjerinjak kod Željezare zbog vraćanja zemljišta nekadašnjim vlasnicima danas je ponovo odloženo, a novi rok je septembar.Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Andrija Bojović produžio je rok, jer stanari nijesu iselili i najavio da će, ukoliko to ne učine ni do septembra, prinudnim putem sprovesti odluku.

TV Vijesti, Darko Bulatović

„Sud je više puta po zahtjevu stanara odlagao izvršenje maksimalno koristeći zakonske mogućnosti, očekujući da će nadležni i stanari iznaći neko rješenje, ali tako ne može unedogled, jer nijesmo socijalna ustanova, zadužena za traženje smještaja“, kazao je Bojović.Prema njegovim riječima, presuda o oslobađanju zemljišta je odavno pravosnažna i više se neće moći odlagati, jer treba povesti računa i interesima vlasnika zemljišta porodice Todorović, koja je do sada pokazala razumijevanje za problem stanara i strpljivo čekala. Predstavnik stanara Zenun Špatolaj kazao je da još jedno odlaganje ne donosi rješenje, jer nemaju gdje otići i saopštio da su uputili zahtjev za sastanak i sa premijerom Milom Đukanovićem.

„Odlaganje nas psihički ubija, a ne znamo šta da radimo sa djecom i starima, među kojima ima i nepokretnih. Pobjegli smo sa Kosova i ponovo moramo da napuštamo svoje domove“, kazao je Špatolaj.Prinudnim iseljenjem sprovodi se odluka o povraćaju zemljišta stara sedam godina i sudsko rješenje o izvršnom postupku iz 2011. godine, kada je oko 4,5 hiljada kvadrata, oduzetih prilikom izgradnje Željezare, vraćeno vlasnicima, porodici Todorović, koja je godinama čekala da nadležni iznađu rješenje za smještaj stanara baraka. U spornim barakama žive porodice nekadašnjih radnika Željezare i Građevinskog preduzeća, kao i raseljeni sa Kosova.

Galerija

Bonus video: