HRA: Aktivistima MANS-a prekršena prava

"Uhapšenima niko od nadležnih službenika Uprave policije nije saopštio zbog čega su lišeni slobode toliko vremena, zbog čega nisu odmah sprovedeni kod tužioca..."
6 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2013. 20:28h

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije zatražilo je kompletnu dokumentaciju o postupanju policije na dan hapšenja aktivista MANS-a, zbog čega je HRA tražila istragu.

"Nakon dostavljanja dokumentacije Odjeljenju izvršiće se kontrola zakonitosti i primjene ovlašćenja. Ova kontrola će biti prioritet u radu Odjeljenja", navodi se u saopštenju MUP-a, koje potpisuje ministar Raško Konjević.

Akcija za ljudska prava tražila je od Konjevića istragu Unutrašnje kontrole o postupanju policije na dan hapšenja šest aktivista MANS-a, jer su, kako je navela izvršna direktorica Tea Gorjanc Prelević, "u javnosti dostupne uznemiravajuće informacije" o tom događaju.

Gorjanc-Prelević navodi da su aktivisti MANS-a tom prilikom bili lišeni slobode od strane policije u trajanju od skoro šest časova, da ih službenici Uprave policije prilikom lišavanja slobode nijesu obavijestili o razlozima lišenja slobode, o pravima koja imaju u toj situaciji, kao ni o prirodi i razlozima optužbe protiv njih.

"Uhapšenima niko od nadležnih službenika Uprave policije nije saopštio zbog čega su lišeni slobode toliko vremena, zbog čega nisu odmah sprovedeni kod tužioca, odnosno sudije za prekršaje", navodi Gorjanc-Prelević, dodajući da ni advokat nije imao pravo pristupa uhapšenima odmah po dolasku u policijsku stanicu, već tek nakon više od sat vremena, te da je tri sata poslije lišavanja slobode advokatu ”saopšteno” da će aktivistima MANS na teret biti stavljeno kršenje članova 6 i 17 Zakona o javnom redu i miru, ali ne i razlozi i osnov lišenja slobode.

"Uhapšenima niko od nadležnih službenika Uprave policije nije saopštio zbog čega su lišeni slobode toliko vremena, zbog čega nisu odmah sprovedeni kod tužioca, odnosno sudije za prekršaje"

Direktor Uprave policije nije ničim odgovorio na ozbiljne optužbe o nezakonitom postupanju policije koje predstavlja i kršenje ljudskih prava, pa se njegov stav može tumačiti kao nekritična odbrana svojih zaposlenih", navodi se u pismu Konjeviću.

"Imajući u vidu opravdano uznemirenje javnosti postupanjem policije u petak 21.6.2013. prema aktivistima NVO, koji su izražavali stavove suprotne izvršnoj vlasti i posebno političkoj stranci čiji ste Vi visoki funkcioner, u interesu vladavine prava i ljudskih prava, kao i povjerenja javnosti u rad policije i ministarstva, pozivam Vas da u skladu sa Vašim nadležnostima odmah naložite istragu Unutrašnje kontrole o postupanju policije toga dana, i o svemu bez odlaganja obavijestite javnost", kazala je Gorjanc-Prelević.

Bonus video: