Nakon 17 dana

Beranski rudari izašli iz jame: Isplaćeno 7 zaostalih zarada

"Sada možemo podignute glave da se vratimo svojim porodicama i svoju djecu da mirno gledamo u oči“, izjavili su rudari
146 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 18:14h

Šest rudara Rudnika mrkog uglja juče je poslije 17 dana provedenih u jami, na dubini od 200 metara i udaljeni kilometar i po od rudarskog okna, konačno izašlo na površinu, ali tek kada su dobili informaciju da je novac za sedam plata legao na njihove žiro-račune.

Radnike na održavanju jame sačekale su njihove kolege, ekipa Hitne pomoći i novinari. Potrebe za ukazivanjem posebne medicinske njege nije, međutim, bilo, tako da niko od rudara poslije pregleda nije prevezen u bolnicu. Njima su samo prije ljekarskog pregleda povezane oči da bi se postepeno ponovo navikli na dnevnu svjetlost.

„Žalosno je što je to bio način da izdejstvujemo svoja prava, ali drugog načina nije bilo. Osim medija, zahvaljujemo se i svim donatorima koji su nam u najtežim trenucima obezbjeđivali hranu, jer ni za to nijesmo imali"

Oni su se kratko obratili medijima, zahvaljujući se na podršci koju su dobijali proteklih dana dok su boravili u jami, u nehumanim uslovima.

„Žalosno je što je to bio način da izdejstvujemo svoja prava, ali drugog načina nije bilo. Osim medija, zahvaljujemo se i svim donatorima koji su nam u najtežim trenucima obezbjeđivali hranu, jer ni za to nijesmo imali. Sada možemo podignute glave da se vratimo svojim porodicama i svoju djecu da mirno gledamo u oči“, izjavili su rudari.

Predsjednik sindikata ove komapnije inženjer Ljubo Gledović rekao je da se nada da će se ubrzo naći rješenje da rudnik opstane.

„Sudbina rudnika mora da se riješi, jer on ima sigurnu perspektivu, samo ako se bude imalo volje“, kazao je Gledović.

I inženjer Ratko Došljak očekuje da će država vrlo brzo donijeti neko rješenje kako bi se rudnik sačuvao.

„U ovom trenutku mi ne znamo kako će se stvari tačno odvijati, ali najviše izgleda ima da se uvede stečaj. Ono što je najbitnije, mi smo se u rudniku već oragnizovali da jama ne ostane bez održavanja dok se naše kolege koji su štrajkovali zdravstveno ne oporave.

Uključiće se svi rukovodioci i ljudi sa površine. Održavaćemo jamu i sačuvaćemo je potapanja“, rekao je Došljak, napominjući da je prioritet bio da se spasu ljudi.

Revoltirani zbog činjenice da im se duguje sedam plata i da im nije povezan staž sa 18 mjeseci, šest rudara - Dejan Đukić, Rade Cimbaljević, Novo Kuč, Brano Bašić, Bogdan Todorović i Miomir Rajković zatvorili su se prije 17 dana u jami Petnjik i započeli štrajk, a svi ostali radnici rudnika su se solidarisali sa njima.

Najavu da bi mogli izaći iz jame oni su dali tek kada je izvršni direktor “Balkan enerdžija” Siniša Ivančević dao obećanje da će im plate biti isplaćene.

Od Ivančevića dugo nije bilo ni traga ni glasa, a onda se dvanaesti dan pojavio iznenada, jedan sat iza ponoći, pošto su rudari prethodno vodili jedan neprijatan razgovor sa predstavncima Ministarstva ekonomije.

Direktor Ivančević, koji je rudnikom upravljao iz Podgorice, kao i svi njegovi prethodnici bliski crnogorskim vlastima, saopštio je, međutim, nedvosmisleno da će to biti posljednje ulaganje Grka u beranski rudnik.

Rudnik uglja u Beranama Grcima je prodat poslije devet neuspjelih tendera. Milion i po eura je odmah uplaćeno i najavljena velika investiciona ulaganja. Ni manje ni više nego 120 miliona.

Da je poštovan kupoprodajni ugovor u beranskom rudniku već sada je trebalo da radi 200 radnika i da se iskopava 200 hiljada tona uglja. Trebalo je već i da bude izgrađena termoelektrana.

Umjesto obećanih milionskih investicija, na koje su se obavezali u vrlo preciznim rokovima, kupci su samo vršili „geološka ispitivanja“, za koje radnici tvrde da ih nikada nije ni bilo, odnosno da nikada nije zabodena nijedna sonda.

Galerija