Podgorica: Srušeno sjedište "Metalprodukta"

"Komunalna inspektorka Ratka Dašić dostavila nam je rješenje u kojem nalaže preduzeću "Centrokop", koje ne postoji već trideset godina"
87 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 15:50h

Komunalna policija srušila je tri objekta preduzeća “Metaloprodukt” kod stadiona Koma, na Zlatici.

Nakon što je policija naredila radnicima okupljenim ispred sjedišta firme, a neke bukvalno odvukla, bageri su srušili zgrade.

Tokom prepirke sa policijom i komunalnim inspektorima, jednom radniku je pozlilo i on je odveden u Urgentni blok.

Na opasku izvršnog direktora preduzeća Dragana Joksimovića da je rušenje nelegalno, inspektorka Ratka Dašić odgovorila je da se obrati sudu.

Joksimović je kazao da je podnio žalbu za odlaganje rušenja i da nije dobio obavještenje da je ona odbijena.

Dašić je, međutim, istakla da je žalba odbijena i da je rušenje legalno.

“Od 2004. godine Glavni grad se namjerio da sruši ove objekte, od tada se borimo protiv njih i do sada smo uspijevali. Preduzeće ima 140 akcionara, a dvadesetak čeka da im se od prodaje objekata uplati penzijski staž. Sada sigurno nećemo moći da prodamo plac i objekte”, kazao je Joksimović.

On je pojasnio da su dobili rješenje u kojem se preduzeću “Centrokop” koje, kako tvrdi, ne postoji već 30 godina, nalaže da ukloni privremene objekte sa zemljišta.

“Imamo svu potrebnu dokumentaciju da su ova tri objekta, ukupne površine oko 700 kvadratnih metara, vlasništvo 'Metaloprodukta', kao i presudu da nijesu privremeni. Shodno tome, Komunalna nije ni nadležna za njihovo rušenje”, kazao je Joksimović.

On je rekao da “Metaloprodukt” bavio proizvodnjom motora, rashladnih sistema i aluminijskih košnica, a da je preduzeće 1998. godine postalo nasljednik državne firme “Centrokop”, koja je kasnije zvala “Trgovinski Titograd”, a osnovana je još 1981.

Joksimović tvrdi da su akcionari uložili vaučere na osnovu toga što je država garantovala da je njihovo preduzeće vlasnik placa od 3.000 metara kvadratnih i tri objekta.

Tužbom će od Glavnog grada tražiti 1,2 miliona

Joksimović je najavio tužbu protiv Glavnog grada, kojom će tražiti 1,2 miliona eura, koliko je, tvrdi, procijenjena vrijednost objekata.

“U rješenju piše da se objekti ruše kako bi se zemljište privelo namjeni, a ako se ne počne ništa graditi za mjesec, nešto je drugo u pitanju”, kazao je Joksimović.

Radnici tvrde da je neko preko noći otkrio krovove i ukrao solonit, a sumnjaju da je namjera bila da se obezvrijede objekti.

Kada je jedan od komunalnih policajaca kazao revoltiranim radnicima da će im sud dati što zaslužuju, ako su u pravu, jedan od njih je odgovorio: “Daće vama bog ono što ste zaslužili”.

Galerija

Bonus video: