Vlada krije podatke: Odmor na račun građana je tajna

Uprava za imovinu proglasila je tajnom podatak koji su funkcioneri koristili vile u Podgorici, Žabljaku, Miločeru i Herceg Novom
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 15:38h

Javni funkcioneri mogu da koriste državne reprezentativne objekte kada i koliko žele a da građani, iz čijih džepova se oni plaćaju, nemaju prava da znaju za to.

Tako makar proizilazi iz stava Uprave za imovinu, koja gazduje nekretninama u svojini države. Uprava je proglasila tajnom podatak koji su funkcioneri koristili vile „Gorica“ u Podgorici, „Žabljak“ na Žabljaku, „Topliš“ u Miločeru i „Njivice“ u Herceg Novom posljednjih nekoliko godina.

Koliko je to koštalo poreske obveznike i ko su bili gosti crnogorskih zvaničnika, takođe je službena tajna. Uprava za imovinu je to za „Vijesti“ šturo objasnila, činjenicom da se radi o štićenim ličnostima.

Mediji su tokom predsjedničke kampanje prenijeli sumnje opozicionih lidera da je odmor šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka u Budvi plaćen iz državnog budžeta, ali je on to negirao, tvrdeći, da je sam platio račune. Ipak, ono što je zasigurno potvrđeno je da su o trošku Crne Gore prošle godine ljetovali slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak sa porodicama, potvrdila je za slovačke medije premijerova portparolka Beatris Hudackova.

“To je sasvim standardna usluga koju zemlje pružaju jedna drugoj. U prošlosti su je koristili i bivši slovački premijeri - Iveta Radičova ili Mikulaš Dzurinda u Hrvatskoj”, kazala je Hudackova.

Da li se ovakva praksa zloupotrebljava u Crnoj Gori, Vlada krije podatke. Najprije je njen Generalni sekretarijat uputio “Vijesti” na Upravu za imovinu i ostale državne institucije, čiji zvaničnici imaju ovu vrstu privilegija, a zatim je Uprava za imovinu selektivno dostavila informacije. Tajna nijesu cijene hrane i pića, kao i noćenja u tim vilama, ali je tajna ko ih koristi.

Reprezentativni objekti

Na osnovu Uredbe o načinu korišćenja objekata za reprezentativne potrebe u svojini Crne Gore pravo na njih polažu predsjednik države, Vlade, Skupštine, Ustavnog i Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac i direktor ANB-a.

Osim visokih državnih zvaničnika, pravo na korišćenje imaju i “državni organi, organi državne uprave, Centralna banka, DRI, javne službe čiji je osnivač država uz saglasnost Uprave, Agencije, MUP-a i Ministarstva odbrane”

Vila "Žabljak" (Foto: Obrad Pješivac)

Pored visokih državnih zvaničnika, pravo na njihovo korišćenje imaju i “državni organi, organi državne uprave, Centralna banka, DRI, javne službe čiji je osnivač država uz saglasnost Uprave, Agencije, MUP-a i Ministarstva odbrane”.

Oni svakako ne spadaju u štićene ličnosti jer su to, kako je objavljeno na sajtu Uprave policije,"predsjednik Republike, predsjednik Skupštine, predsjednik Vlade, vrhovni državni tužilac, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave, ministar inostranih poslova, ministar odbrane i specijalni državni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala".

"Takođe se štiti lična sigurnost šefova stranih država, parlamenata i vlada za vrijeme njihovog boravka u Crnoj Gori, kao i drugih zvaničnika iz inostranstva, kada to zahtijevaju bezbjednosni razlozi," objašnjava se.

“Apsolutno je poznato koji su razlozi neodavanja informacija kada su u pitanju štićena lica, a ovo nije jedan od tih slučajeva. Javnost ima pravo da zna da li su, kada i sa kim u društvu ova lica koristila državnu imovinu, a na taj način se ne ugrožava njihova bezbjednost,” rekao je za “Vijesti” programski koordinator Građanske alijanse Edin Koljenović.

Ima i onih koji nijesu koristili pravo na odmor

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, doskorašnja vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić i specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović, predsjednik Ustavnog suda Milan Marković nijesu prethodnih godina odmarali o državnom trošku, niti su imali goste u državnim vilama. Tako, makar, proizilazi iz podataka dostavljenih „Vijestima“ iz tih državnih organa.

Da li su tu privilegiju koristili premijeri Milo Đukanović i Igor Lukšić i članovi njihovog kabineta, te predsjednik države Filip Vujanović, za sada je nepoznanica. Iz Vujanovićevog kabineta su „Vijesti“ takođe uputili na Upravu za imovinu, tvrdeći da te informacije ne posjeduju.

Ne zna se da li je koristio privilegije: Lukšić (Foto:Arhiva "Vijesti")

Ako je suditi po odgovorima, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i njegove kolege-potpredsjednici nijesu ljetovali i zimovali o državnom trošku. Skupština, međutim, za razliku od Vlade i predsjednika, ne krije imena gostiju koji su koristili službene vile na njegov poziv.

Tako su, kako se navodi u dokumentu koji je potpisao generalni sekretar parlamenta Damir Davidović, na poziv predsjednika parlamenta vilu „Gorica“ u 2010. koristili Mevlut Čavušoglu, predsjednik PS SE, Chen Zhili, potpredsjednik Svekineskog kongresa i baronesa Hellen Hayman, predsjednica Doma lordova Velike Britanije.

Naredne godine u toj vili su gostovali predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, predsjednik PS NATO Karl Lamers, potpredsjednik Svekineske konsultativne konferencije Chen Kuiyan i predsjednik Sabora Hrvatske Luka Bebić.

Prošle godine Krivokapić je ugostio samo potpredsjednika Skupštine Republike Koreje Hong Jae Mayonga.

I statistički podaci o korišćenju vile “Gorica” dostavljeni “Vijestima” iz Uprave za imovinu su selektivni. Tako recimo piše da je u njoj 2010. noćilo 89 osoba, godinu dana kasnije 58, a lani 47 osoba. Doručkovalo je, ručalo i večeralo 80, odnosno 66 i 60. Međutim, u dodatnim podacima se iznose samo cifre za aktivnosti vezane za Krivokapića, pa piše da su njegovi gosti pet puta jeli u vili tokom 2010, šest u 2011. i pet u 2012. Takođe, po istom izvoru,oni nijesu spavali.

Ko je od ostalih državnih zvaničnika ugostio kolege u vili, Uprava za imovinu nije navela, ali je zato dostavila podatke o broju novinara koji su prisustvovali pres konferencijama.

MUP I ANB ćute

MUP i ANB nijesu “Vijestima” dostavili podatke o tome kako se koriste vile na koje oni posjeduju pravo i koliko to košta.

U medijima je ranije u više navrata, iz raznih izvora, bilo nezvaničnih informacija da se u nekim od ovih objekata sakrivao i traženi Pljevljak Darko Šarić, nakon što je u Srbiji pokrenuta istraga protiv njega za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Više puta su i opozicioni zvaničnici nagovještavali mogućnost da se on nalazi u vilama na Žabljaku, koje koristi ANB.

Nebojša Medojević je tako prije dvije godine,pozivajući se na podatke iz Vašingtona, rekao da se Šarić i Stanko Subotić, za kojim je takođe bila izdata potjernica, kriju u vili “Jelika”.

Tu informaciju je međutim Uprava policije demantovala.

Prikrivanje informacija pojačava sumnju

"Ovdje se ne radi samo o štićenim licima pa to još više navodi na sumnju da se izbjegava dati pravi odgovor. Moramo postati svjesni da je zloupotreba državnih resursa tema koja konačno dobija značajniju pažnju javnosti i međunarodne zajednice i da konačno moramo ozbiljnije rješavati ove probleme. Stvari moraju biti čiste, a prikrivanjem informacija se samo dodatno pojačavaju sumnje da zloupotrebe zaista postoje. Mora doći vrijeme snošenja odgovornosti za svaku zloupotrebu i to će biti jedan od znakova da bahatost ne može više biti način i da će funkcioneri odgovarati građanima za sve što uzmu iz njihovog budžeta,” smatra Edin Koljenović (GA).

Vila Topliš građena za kraljičinu družbenicu

Atraktivna kamena vila “ Topliš”, koja se nalazi na ulazu u naselje Sveti Stefan, smještena je u miločerskom parku, naspram grada hotela. Opasana dva metra visokim kamenim zidom, na koji se nadovezuje kovana metalna ograda, sa obezbjeđenjem i video-nadzorom, tro etažna vila, sagrađena, prije sedam decenija, kao poklon je tadašnje kraljice Jugoslavije Marije Karađorđević svojoj družbenici Rozmeri Kreksvel.

Karađorđevići su sagradili "Topliš" nešto malo dalje od kapije parka u kojem se nalazio njihov ljetnjikovac, današnja luksuzna Vila “Miločer”

Enigmu oko toga kome je pripadala riješio je Tomislav Karađorđević u svojim memoarima krajem devedesetih godina. Njegova majka, koja je sa sinovima često boravila u Miločeru tridesetih godina prošloga vijeka, kako on navodi, željela je da u neposrednoj blizini bude i njezina družbenica, gospođa Kreksvel.

Karađorđevići su sagradili "Topliš" nešto malo dalje od kapije parka u kojem se nalazio njihov ljetnjikovac, današnja luksuzna Vila “Miločer”. Vila je nacionalizovana nakon Drugog svjetskog rata, kao i cijela imovine dinastije Karađorđević, a posljednjr dvije decenije preuzela ju je Vlada, kao gostinsku vila za potrebe državnog protokola i za odmor domaćih visokih zvaničnika.

Vila je svih godina, bila “dobro” čuvana, o čemu svjedoči i manja montažna kućica na samom ulazu, namijenjana za obezbjeđenje. Gotovo svakodnevno, bilo ljeti ili zimi, ispred nje je bio po jedan pripadnik policije.

Tokom ljeta, kada u njoj obično boravi neki od zvaničnika, kako je “Vijestima” rečeno, ima i svoju poslugu, obezbjeđenje. Vila ima i svoj transformator, te ulaz sa automobile i poslugu. Prošlog ljeta u njoj je odmarao i tadašnji premijer Igor Lukšić.

Galerija

Bonus video: