„Jadranska straža” opet na prodaju

Čuveni budvanski starogradski lokal u potrazi za petim vlasnikom
158 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 06:46h

Nakon što je prije dva mjeseca vijeće Višeg suda u ponovljenom postupku osudilo na po 17 godina zatvora aktere krvavog obračuna, starogradska “Jadranska straža”, nekadašnji benediktanski samostan, pretvoren u restoran i hotel, ponovo se prodaje.

Novi bilbord sa oglasom za prodaju osvanuo je na samom ulazu u Budvu, a sada već čuvena “Jadranska straža”, u potrazi je za novim, petim po redu vlasnikom, od kada je prije deceniju i pod čudnim spletom okolnosti prešla u privatne ruke. Objekat je ponuđen po cijeni od tri miliona eura. Prodaja ovog vrijednog kulturno-istorijskog spomenikaje oglašena je na sajtu jsbudva.ru .

Priča o “Jadranskoj straži”, koja je odnijela brojne živote, jer su njeni vlasnici na čudan način gubili živote, na najtragičniji način ispisana je u ljeto 2007. kada se u bašti ovog restorana dogodilo dvostruko ubistvo.

Ubijeni su Ukrajinac Adalbert Šuto i Vladimir Rakočević iz Crne Gore, dok su Željko i Vladimir Janković ranjeni. U ponovljenom suđenju u martu su na po 17 godina zatvora osuđeni Dragan Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević.

Obračun se dogodio, zbog, kako su mediji u više navrata pisali, nesloge tadašnjih vlasnika, ruskih državljana.

Nakon što su ruske državljanke Olga Lopuhova i njena ćerka Svetlana Julijanovna, doskorašnje suvlasnice restorana i hotela „Jadranska straža“ u Starom gradu, ujedno i svjedokinje u sudskom procesu, prodale svoj dio prije pola godine izvjesnom Nikšićaninu, kao vlasnici vrijedne polovine i dalje se u katastarskoj evidenciji vode otac i sin, Vladimir i Dimitrij Kuznjecov.

Kako se navodi u novom oglasu za prodaju dvospratne građevine, “Jadranska straža” ima ukupno 322 kvadrata i objedinjuje tri dvokrevetne, dvije trokrevetne sobe sa kupatilama, toplim podom, sefovima, klimom, plazma televizorima, mini barom, a tu su i ofis, tehničke prostorije i restoran sa kuhinjom. Objekat se prodaje sa parcelom od ukupno 364 kvadrata, od kojih su 224 kvadrata bašta sa terasom.

Objekat “Jadranska straza” ima četiri nivoa - suteren, na drugom nivou je moderno opremljena kuhinja i restoran. Treći nivo je ofis sa terasom sa pogledom na more, na kome se nalaze i tri gostinske sobe, dok su na posljednjem, četvrtom nivou, smještene dvije gostinske sobe i tehničke prostorije. Osim toga, zgrada ima rezervoar za vodu i video nadzor sa devet kamera.

Zla kob

“Jadranska straža”, kao neprocjenjivi spomenik kulture, svoju čudnu priču započinje 1980, kada tadašnji predsjednik Opštine, mimo odobrenja Skupštine, donosi odluku da je proda.

Za tadašnjih 480 hiljada maraka “Jadransku stražu” kupuje kontroverzni Bato Butorović, poznatiji kao Bata Kankan, koji je prije dva dana pronađen mrtav u sobi svog hotela “Park” u Novom Sadu.

Butorović, nakon što mu nije dozvoljeno da realizuje svoje zamisli, jer je namjeravo da gradi marinu i ostale sadržaje, prodaje „Jadransku stražu“ Blagoti-Baji Sekuliću iz Podgorice.

On na svoju ruku započinje adaptaciju “Jadranske straže”, pa iako je u ugovoru o prodaji pisalo da se samo prodaje prizemlje i prvi sprat, započinje i rekonstrukciju podruma.

Kripte u kojima su sahranjivani sveštenici u podrumu bivaju iskopane, što je izazvalao revolt katoličke crkve. “Jadranska straža” se pretvara u lokal, ali posao staje 2002, kada je ubijen Sekulić, dok se svojim džipom vozio Mediteranskom ulicom u Budvi.

Tada porodica Sekulić prodaje “Jadransku stražu” Rusima, koji završavaju opremanje i pretvaraju je u hotel i restoran, ali njihove međusobne razmirice dovode ponovo do krvavog pira.

Galerija

Bonus video: