Stanari Zvjerinjaka: Spremni smo na štrajk glađu i blokadu puta

Krajem maja bilo je zakazano rušenje baraka, ali je odloženo za 25. jun na inicijativu predstavnika Centra za socijalni rad, kako 30 djece ne bi ostalo bez krova nad glavom
0 komentar(a)
Zvjerinjak protest, Foto: Zoran Đurić
Zvjerinjak protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.06.2013. 12:10h

Dvadeset stanara nikšićkog naselja Zvjerinjak uzalud su dva sata čekali ispred zgrade Vlade da im se obrati neko od nadležnih zbog problema sa smještajem.

Stanari tog naselja protekle sedmice svakodnevno su se okupljali ispred zgrade Opštine Nikšić, zahtijevajući da im se obrati neko od nadležnih i da pokušaju da nađu rješenje za smještaj porodica koje će iz baraka morati da se isele za tri sedmice. Kako su svi bili gluvi na njihove molbe, riješili su da se “presele” u Podgoricu.

“Predali smo zahtjeve za prijem kod premijera Mila Đukanovića i Ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića. U Ministarstvu su kazali da će nas ’brzo neko zvati’. Dogovorićemo se sa ostalima u naselju kako i šta ćemo dalje, jer nemamo novca za put svaki dan. Neko će morati da nas primi, u protivnom spremni smo da štrajkujemo glađu ili da blokiramo put. Ne smijemo da čekamo posljednji dan”, kazao je predstavnik stanara Zvjerinjaka Zenun Špatolaj.

Nakon dolaska sa Kosova 1999. godine, porodice su se smjestile u Zvjerinjaku, ali je, nakon usvajanja Zakona o restituciji, 4.096 kvadrata zemlje na kojoj je niklo sirotinjsko naselje 2006. godine vraćeno je porodici Todorović. Zemlju je Opština Nikšić toj porodici uzela 1963. godine za potrebe Željezare, a sud je 1. septembra 2011. donio rješenje o izvršnom postupku. Pedeset četiri stanara, među kojima ima bolesnih, nepokretnih i male djece, tako će, ukoliko se nešto ne preduzme, završiti na ledini.

Krajem maja bilo je zakazano rušenje baraka, ali je odloženo za 25. jun na inicijativu predstavnika Centra za socijalni rad, kako 30 djece ne bi ostalo bez krova nad glavom.

Stanari su ranije više puta ponovili da su zahvalni porodici Todorović što ih je na svom zemljištu držala toliko godina, ali da ih boli odnos nadležnih koji ih se, kako su rekli, sjete jedino pred izbore.

Bonus video: