Zahtjevi za legalizaciju se mogu podnijeti i 16. jula

U petak je Dan državnosti, državne službe ne rade, pa se produžava rok za legalizaciju bespravnih objekata
2 komentar(a)
legalizaija, Sekreterijat za urbanizam, Foto: Luka Zeković
legalizaija, Sekreterijat za urbanizam, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.07.2018. 05:50h

Građani koji do četvrtka, 12. jula ne podnesu zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, mogu to učiniti i u ponedjeljak, 16. jula, saopšteno je “Vijestima” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Rok se, kako su objasnili, produžava jer se u petak, 13. jula obilježava Dan državnosti, pa tog dana ne rade državne službe.

“U skladu sa Zakonom o upravnom postupku, član 89, ako posljednji dan roka pada u nedjelju ili na dan državnog praznika ili u neki drugi dan kad javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok ističe istekom prvog narednog radnog dana”, kazali su iz MORT-a.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, do kraja prošle sedmice lokalni sekretarijati za urbanizam zaveli su manje od 10.000 zahtjeva.

Prema ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja u Crnoj Gori je oko 100 hiljada nelegalnih objekata. Zvanični podatak Uprave za nekretnine je oko 40 hiljada nelegalnih objekata.

Poslanici su prošle sedmice izglasali izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojima je predviđeno da građani samo zahtjevom za legalizaciju objekta mogu ući u cijeli proces, dok ostalu dokumentaciju, prije svega geodetski elaborat, moraju predati 90 dana od podnošenja prijave.

To rješenje je amandmanom poslanika DPS unijeto u zakon, nakon što je nastala konfuzija zbog spornog geodetskog elaborata koji mora biti ovjeren u nadležnom katastru i čini važan dio dokumentacije.

Bonus video: