Anima: Prestanite s politikom isključivanja, diskreditovanja i etiketiranja različitih

"Tražimo akcije na političkom, krivičnom, obrazovnom i kulturnom planu"
90 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 19:23h

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora, petak u 12 sati na Trgu od oružja, prvi put obilježiće performansom Međunarodni dan bijelih traka, koji je nastao iz potrebe za borbom protiv negiranja zločina i za obilježavanjem stradanja civilnih žrtava rata, prije svega u Prijedoru (BiH), ali i šire.

Iz Anime saopštavaju da je simbolika bijelih traka iz 31.maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršavima i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Tražimo diskontinuitet sa politikom negiranja odgovornosti za počinjene zločine tokom rata i nakon njega"

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94% bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. godine i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

"Ovim performansom Anima se priključuje aktivnostima organizacija uključenih u inicijativu 'Jer me se tiče' iz BiH i aktivnostima Žena u crnom Beograd “Zločini nad ženama u ratu u BiH - Pamtimo'.

Namjera nam je da kao i navedene organizacije podsjetimo na razmjere zločina počinjenih nad ženama. Masovna sistematska silovanja žena tokom agresije na BiH su bila akt muškog nasilja nad ženama, etničkog čišćenja i teritorijalne ekspanzije.

Među silovanim ženama najviše je Bošnjakinja, a među silovateljima najveći broj su počinjitelji srpske nacionalnosti. Samo u Prijedoru ubijeno je 266 žena. Ovo su činjenice koje se ne smiju zaboraviti i na njih ćemo podsjećati.

Namjera nam je da pokažemo da ne prihvatamo negiranje zločina koji su rađeni u naše ime kao i indolentan odnos vladajućih struktura prema odgovornosti za ono što se dešavalo. Tražimo diskontinuitet sa politikom negiranja odgovornosti za počinjene zločine tokom rata i nakon njega.

Tražimo akcije na političkom, krivičnom, obrazovnom i kulturnom planu. Tražimo takođe, da prestane politika isključivanja, diskreditovanja i etiketiranja različitih (po rodu, rasi, vjeri, naciji, seksualnoj orjentaciji i drugim različitostima) u Crnoj Gori, jer to proizvodi nove žrtve i podjele", kažu u Animi.

Iz ove NVO poručuju da se ovom akcijom sjećaju nevinih žrtava i suprostavljaju svakom vidu isključivanja i obilježavanja različitih, i da se pridružuju organizacijama u svijetu koje daju doprinos razvoju mira.

Bonus video: