OESS poziva vlasti da se otkriju odgovorni za Jovanovićevo ubistvo

"Pozivam vlasti da osiguraju temeljnu i transparentnu istragu kako bi pronašla počioce i dovela ih pred lice pravde"
1 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2013. 11:48h

Na devetu godišnjicu od ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića, predstavnice OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, pozvala je crnogorske vlasti da stanu na kraj nekažnjivosti napadača novinara.

"Jovanović, koji je bio glavni urednik i vlasnik dnevnog lista "Dan", ubijen je 27. maja 2004. u Podgorici, ispred prostorija svoje redakcije. Često je objavljivao kritičke novinske članke i takođe primao brojne prijetnje smrću", piše u saopštenju predstavnice OESS-a.

"Takvi činovi nasilja nad medijskim radnicima nemaju za posljedicu samo žrtve, već imaju i snažan uticaj na slobodu medija u zemlji", kazala je Mijatović.

U slučaju Jovanović osuđen je samo Damir Mandić, kao saučesnik u zločinu. Pojedinci koji stoje iza ubistva još uvijek nijesu identifikovani.

"Pozdravljam činjenicu da je istraga u toku. Pozivam vlasti da osiguraju temeljnu i transparentnu istragu kako bi pronašli počinioce i doveli ih pred lice pravde", piše u saopštenju Mijatović.

"Ja ću i dalje pratiti slučaj Duška Jovanovića, kao i sve druge slučajeve u OESS zemljama, gdje su novinari ubijeni zbog svog posla", zaključuje se.

Bonus video: