udruženje mladih pg

Brinite o interesima građana, a ne o tome pomaže li nam MANS

"Samo u 2011. godini Parking servis je, od naplate nezakonito uvedene parking takse, prihodovao preko 1.3 miliona eura"
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2013. 14:54h

Udruženje mladih Podgorica je pozvalo Parking servis i Glavni grad da se pozabave interesom građana, a ne time koje su sve nevladine organizacije podržale njihovu akciju putem potpisa i besplatne pravne pomoći.

"Očekujemo da se po našoj inicijativi što prije postupa onako kako je naloženo zakonom", navode u tom Udruženju.

Građansku inicijativu Udruženja mladih Podgorica za ukidanje nezakonite naplate parkinga potpisalo više od 2.000 građana Podgorice.

"Samim tim i očekujemo da lokalna samouprava sprovede postupak u okviru zakona i statuta, jer građani ne smiju biti zakinuti za svoja prava zagarantovana Ustavom Crne Gore. Smatramo da se mora prestati sa štićenjem interesa bogatih na račun građana, koji su ionako pod teškim pritiskom nameta i taksi".

Na navode direktora Parking servisa Arsenije Boljević da je inicijativu o ukidanju parkinga van centra grada pokrenuo MANS sa grupom NVO, reagovali su i iz te organizacije.

"MANS podržava akcije svih građana i NVO-a koje su usmjene protiv nezakonitih prikupljanja taksi i poreza od građana - pa i akcija Udruženja mladih Podgorica nije izuzetak. Posebno jer finansijski izvještaji Parking servisa izazivaju dodatne sumnje da se novac od parkinga ne prikuplja kako bi se unaprijedila infrastruktira Glavnog grada, odnosno postojeći parking prostori".

Boljević je naveo da "osim političke priče, ne vidi konkretan razlog zašto bi se udovoljilo njihovim zahtjevima".

U MANS-u navode da je "samo u 2011. godini Parking servis, od naplate nezakonito uvedene parking takse, prihodovao preko 1.3 miliona eura.

"Za plate zaposlenih je od toga opredjeljeno preko 1.1 milion eura. Kada se uzme u obzir ova informacija i da je MANS dobio niz prijava od zaposlenih u Parking servisu da im se kontinuitetu krše prava po osnovu rada i da im se ugovori, čak i više godina, produžavaju na mjesec dana – ovo izaziva sumnju da se najveći dio novca koji se dobija od naplate parkinga koristi za nova zapošljavanja radnika i pritiske na zoposlene da glasaju za pojedine partije", navodi se u reagovanju MANS-a.

Ovaj trend usmjeravanja većine prihoda za plate zaposlenih u Parking servisu je, kako navode u MANS-u, prisutan od samog početka osnivanja ovog preduzeća u 2007. godini.

Direktor Parking servisa: Smiješan zahtjev da naplaćujemo samo u centru >>>

"Evidentno je da nema nekih većih ulaganja u same parking prostore kao ni u infrastrukturu Glavnog grada – čak štaviše pojedini parking prostori su obične neobilježene, ograđene poljane na kojima se građanima nezakonito naplaćuje parking. Takođe, tvrdnja lokalnih vlasti da se naplatom parkinga rješava problem saobraćaja je u potpunosti netačan. Naime, nedostatak parking prostora u čitavom gradu isključivo je uzrokovan neplanskom gradnjom i udovoljavanjem interesima građevinskih i drugih lobija koji su u izgradnji objekata vidjeli šansu za laku i brzu zaradu. Krivicu za takvo "građevinsko divljanje" ne mogu snositi građani, već lokalna samouprava, a prvenstveno gradonačelnik koji je najodgovorniji za to.

Zato bi gradonačelnik i njegovi saučesnici trebali da odgovaraju zato što su u mnogim djelovima grada uzurpirali prostor građanima u korist određenih interesnih lobija, a sada još pokušavaju da im taj ostatak prostora naplaćuju svakodnevno", kažu u MANS-u.

Galerija

Preporučujemo za Vas