Povučena procedura za kanonizaciju Njegoša

Odlučeno je da se pitanje kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša uobičajenom procedurom proslijedi nadležnoj crkvenoj komisija koja će to pitanje razmatrati
95 pregleda 24 komentar(a)
Njegoš, Foto: Blic
Njegoš, Foto: Blic
Ažurirano: 23.05.2013. 14:23h

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve preinačio je donijetu odluku u srijedu i povukao iz procedure inicijativu za kanonizaciju crnogorskog vladike i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Vladika bački Irinej je na današnjoj konferenciji za novinare u Patrijaršiji kratko rekao da se "Sabor neće baviti tom temom", prenosi Tanjug.

On, međutim, nije obrazložio zbog čega je Sabor preinačio odluku donijetu juče da se pitanje kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša uobičajenom procedurom proslijedi nadležnoj crkvenoj komisija koja će to pitanje razmatrati.

Vladika, koji je i portparol SPC, je rekao da Sabor nastavlja zasjedanje razmatranjem izvještaju o radu Sinoda i da je u tom kontekstu posebna pžnja posvećena problemu Kosova i Metohije u, kako je rekao, kontekstu najnovijih zbivanja u Pokrajini.

"Posebna pažnja biće posvećena problemu Kosova i Metohije u kontekstu najnovijih zbivanja vezanih za ostanak i opstanak naše Crkve, naroda, a ne i na posljednjem mjestu - državnosti", rekao je Irinej bački.

Bonus video: