Srednjoškolci u Crnoj Gori uglavnom misle da je homoseksualnost bolest

Samo 14,8 odsto je izjavilo da bi željelo da živi u društvu u kome je homoseksualnost normalna stvar
129 pregleda 83 komentar(a)
Split, gej parada, Foto: Rojters
Split, gej parada, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.05.2013. 10:21h

Više od polovina srednjoškolaca i dalje smatra da je homoseksualnost bolest, a svaki četvrti (25,4 odsto) je mišljenja da će djeca, koja su izložena kontaktu sa gejevima/lezbejkama, najvjerovatnije postati osobe te seksualne orijentacije.

To je pokazalo Istraživanje Juventasa među srednjoškolskom populacijom, koje je sprovedeno povodom 17.maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

"Kada je u pitanju društveni i državni odnos prema pitanjima vezanim za LGBT osobe i poštovanje njihovih prava, samo 14,8 odsto je izjavilo da bi željelo da živi u društvu u kome je homoseksualnost normalna stvar. Nadalje, 23,6 procenata smatra da je LGBT osobama treba pomoći da ostvare svoja prava, dok 41,8 odsto misli da državne institucije treba da rade na suzbijanju homoseksulanosti", kazala je predsjendika upravnog odbora u Juventasu, Ivana Vujović.

Istraživanje je pokazalo da bi svaki četvrti srednjoškolac prekinuo svaki kontakt sa bliskom osobom, kada mi ona saopštila da je LGBT, a takođe 25 odsto ispitanika bi pokušalo da ubijedi tu osobu da je to pogrešno. Svega 13,9 odsto srednjoškolaca bi prihvatilo takvu seksualnu orijentaciju bliske osobe.

"Zabrinjavajuće je nizak nivo prihvatanja LGBT osoba i to bez obzira na vrstu odnosa ili poziciju u društvu, tako 44 odsto srednjoškolaca ne bi prihvatilo druga iz klupe koji je LGBT osoba, više od polovine ne bi podržalo člana uže porodice, oko 40 odsto nastavnika, i oko 46 odsto ne bi prihvatilo za prijatelja LGBT osobu", kazala je Vujović.

Iako su ispitanici u visokom procentu (74,7 odsto) iskazali da se osjećaju sigurnim u školskom okruženju, bezbjednost mladih LGBT osoba je na niskom nivou. Na to ukazuju podaci da je 63 odsto ispitanika čulo da je neka osoba koju drugi smatraju za LGBT bila izložena podsmijavanju, 53 odsto je čulo da je vrijeđana, 22,7 odsto da je fizički napadnuta, i skoro 30 odsto je kazalo da je bila izložena prijetnjama.,

Podržati mlade LGBT osobe u periodu adolescencije

U okviru projekta organizovane su i radionice u 10 škola, a nakon sprovedenog istraživanja upućene su preporuke Ministratva prosvjete.

Tamara Milić iz tog Vladinog resora ukazala je da je period adolescencije najpogodniji za uticanje na promjenu vrijednosti i stavova, kao i da je tada neophodno podržati mlade LGBT osobe.

Ona je kazala da je tokom istraživanja skoro četvrtina srednjoškolaca prilikom odgovaranja na pitanja bilo uzdržano, te da je to grupacija na koju je pogodno djelovati.

U istraživanju je učestovalo 1599 učenika iz 32 srednje škole, a urađeno je od 4. aprila do 10. maja ove godine.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Mi učimo ne-diskriminaciju", koji je podržala Američka amabasada u Podgorici.

Ambasadorka SAD u Podgorici Sju Kej Braun kazala je da je Crna Gora napravila pomak kada je riječ o zaštiti prava LGBT osoba, ali da postoji jaz između aktivnosti Vlade i stanja u društvu.

"Na to ukazuju podaci iz ranijeg istraživanja da 68 odsto građana smatra da je homoseksulanost bolesti, a 67 odsto da je neprirodna", kazala je ona.

Cilj projekta je podizanje svijeti, senzibilnosti mladih kada je u pitanju izgrađivanje toleratnog okruženja za sve učenike, posebno one različćite seksulane orijentacije i rodnog identiteta.

Bonus video: