Startovao Žućenica fest: „Živjela muzika“ za početak

Tu izuzetno popularnu manifestaciju posvećenu gastronomiji i očuvanju lokalnog kulturnog naljeđa Boke, već devet godina priređuju tivatska Organizacija žena i Radio Tivat
1 komentar(a)
Žućenica fest, Foto: Siniša Luković
Žućenica fest, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.05.2013. 14:27h

Koncertom „Živjela muzika“, posvećenim 200. godišnjici rođenja Đuzepea Verdija i Riharda Vagnera, održanim u koncertnoj dvorani Muzičke škole, počeo je ovogodišnji, deveti “Festival dobroga za sva čula“ - “Žućenica fest“ u Tivtu.

Tu izuzetno popularnu manifestaciju posvećenu gastronomiji i očuvanju lokalnog kulturnog naljeđa Boke, već devet godina priređuju tivatska Organizacija žena i Radio Tivat.

U bogatom muzičkom programu sinoć su nastupili solisti, hor i orkestar učenika i profesora Muzičke škole Tivat i ženska klapa „Belezza“, a publiku je riječju kroz živote čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija i njegovog njemačkog kolege Riharda Vagnera, upečatljivo proveo tivatski publicista i idejni tvorac “Žućenica festa” Mašo Čekić.

Uz poznate taktove iz Verdijevih opera „Aida“ i „Nabuko“ i Vagnerovih kompozicija poput čuvene „Valkire“, publika se uz Čekićevu besjedu, mogla prisjetiti i detalja vezanih za Verdija, Vagnera i tivatske muzičke scene.

Podsjećanja na veliki koncert održan u Tivtu prije 35 godina, koji je pod vođstvom Đanija Brandmajera bio posvećen Verdijevom stvaralaštvu, i pomen na velikog operskog pjevača Milivoja Bačanovića, izazvali su iskren aplauz publike.

Čekić je ukazao i na činjenicu da je upravo „Žućenica fest“ ispravio i “jednu nepravdu spram klapskog pjevanja u Boki Kotorskoj, odnosno uvjerenje da je ono staro tek vijek i po i da je samo kopija dalmatinskog klapskog pjevanja”.

To je opovrgnuto bogatom arhivskom građom prezentoranom na „Žućenica festu“ u kojoj je zabilježeno pet vijekova trajanja klapskog pjevanja u Boki, a to sada već priznaju i svi zvanični muzikolozi regiona.

Nakon koncerta, u Muzičkoj školi Tivat sinoć je priređen i svečani koktel na kome su članice Organizacije žena Tivat ponovo prikazale svoju virtuoznost u pravljenju maštovitih jela od žućenice i drugih karakterističnih sastojaka bogate bokeške i primorske kuhinje.

“Festival dobroga za sva čula”, posvećen žućenici- autohtonoj primorskoj divljoj jestivoj travi, nastavlja se večeras u međunarodnoj „Noći muzeja“ u atrijumu ljetnjikovca „Buća-Luković“, a gastro uživanje, odnosno veliki šou pod nazivom „Pijat od žućenice“ sa stotinak izlagača i jela od žućenice, zakazan je za subotu veče na tivatskom Trgu od kulture.

Bonus video: