Beranci ismijavaju opštinu: Dim zdrav, a platani štetni

“Dim sa ove deponije, koja gori već dvadeset dana, ima blagotvorno dejstvo na stanovnike Beransela i čitavih Berana, a platani su štetni po zdravlje ljudi"
248 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 13:21h

Građanski aktivista i ekolog Gojko Cimbaljević ukazao je, kako je rekao, na stupidnost opravdanja za sječu platana od lokalne uprave i onoga što se dešava na Vasovim vodama.

“Dim sa ove deponije, koja gori već dvadeset dana, ima blagotvorno dejstvo na stanovnike Beransela i čitavih Berana, a platani su štetni po zdravlje ljudi. Nevjerovatno”, rekao je Cimbaljević.

On je dan ranije zatražio od Regionalne kancelarije za zaštitu životne sredine i Arhus centra da ispitaju kako i pod kojim okolnostima su posječeni platani u Cvjetnom parku u Beranama.

Iz kabineta predsjednika Opštine je saopšteno da su “četiri platana kod Cvjetnog parka posječena u skladu sa DUP-om, jer su štetni po zdravlje ljudi”, kao i da će čitav drvored biti posječen.

Zgrada Opštine je juče ujutro osvanula oblijepljena plakatima sa natpisima “drvosječe”, “uništili ste naše parkove”, “ovo drveće nama znači, a vama”, “ko je odobrio sječu platana”, “pamtiće vas po sječi platana”...

Plakati su zalijepljeni na ogradi gradilišta u Cvjetnom parku, kao i svuda po glavnoj ulici. Saopštenje lokalne uprave da su platani štetni po zdravlje ljudi juče je bila glavna tema za podsmijeh u Beranama.

Lončar: Napadaju kukavički

Policija je juče, tri sata poslije ponoći, razbila blokadu na mjestu gdje dežuraju mještani prigradskog naselja Beranselo i omogućila kamionima Komunalnog preduzeća da prođu prema gradskom smetlištu.

Predstavnik Beranselaca, američki državljanin crnogorskog porijekla Jovan Lončar kazao je za “Vijesti” da je “načelnik beranske policije Veselin Krgović nastavio da radi po istom tragu i partijskom naređenju kao i njegov prethodnik”.

“Zajedno sa Komunalnom policijom, Opštinom, Komunalnim preduzećem i privatnim kamionima partnera i brata predsjednika Opštine, rodbinskom kamarilom brata od tetke, načelnika Komunalne policije, pod okriljem mraka, kukavički napadaju desetak mještana koji već tri godine brane Ustavom zagarantovano pravo na čist vazduh i zdravu životnu sredinu.

Umjesto da zaštiti narod od nasilnika, koji nijesu u stanju da ugase požar na smetlištu, oni pokušavaju da dolivaju ulje na vatru. Načelnik je samo sačekao da ja odem iz Berana, zažmurio je na prijetnje upućene meni od lokalnog šerifa Golubovića da idem iz svog rodnog grada.

Zanima me je li zvao njega na informativni razgovor, kao što je privodio nas iz Beransela posljednje dvije sedmice? Da li policija služi narodu i da li je načelnik pod zakletvom? Nemaju više obraza da dođu preko dana u Beranselo, već obraz kriju u mraku”, kazao je Jovan Lončar.

Galerija

Bonus video: