Pejović: Nema razvoja privrede bez zaštite životne sredine

Pejović je poručio da će preduzetnici, prvog dana kada njihovo preduzeće "osvane kao dio EU", shvatiti da više ne mogu funkcionisati sa starom tehnologijom, izduvnim gasovima...
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2013. 11:00h

Glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU Aleksandar Pejović ocijenio je danas da je poglavlje 27 – Životna sredina, ne s pravom, zanemareno i u sjenci poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

"Uticaj na industriju i privredu je bitan s obzirom na ogromna finansijska ulaganja koja je potrebno da obezbijedimo u narednom periodu i na neki način prilagodimo privredu onome što su standardi EU i što sve članice poštuju. Manje od dva mjeseca je do kraja skrininga, nakon čega je jedna intenzivnija faza u kojoj ćemo vidjeti kako ćemo se usklađivati sa pravnom tekovinom u narednim godinama i to je period od jula do 1. januara naredne godine", kazao je Pejović na okruglom stolu "Izazovi u implementaciji EU propisa u oblasti žviotne sredine" u Privrednoj komori.

On je kazao da će upravo poglavlje o životnoj sredini imati veliki uticaj na crnogorsku privredu i poručio da će privrednici u narednom periodu morati da ulažu ogroman novac kako bi se prilagodili evropskim standardima.

Pejović je poručio da će preduzetnici, prvog dana kada njihovo preduzeće "osvane kao dio EU", shvatiti da više ne mogu funkcionisati sa starom tehnologijom, izduvnim gasovima, starim načinom odlaganja otpada, reciklažom, pa će uslijedi zatvaranje ili prestanak proizvodnje.

Kako je naveo pored zakonskih promejna bitno je kako će se sve to sprovoditi u praksi.

"Ne govorim samo o ulaganjima iz budžeta države i opština, već ulaganjima preduzeća kako bi se prilagodili standardima. U ovom dijelu treba imati na umu novi programski period za pretpristupne fondove EU u narednih sedam godina od nekih 200 miliona eura", kazao je on i dodao da je oblast životne sredine specifična i jedna od rijetkih gdje je moguće dobiti prelazna razdoblja i duži rok za usaglašavanje sa evropskim standardima.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je prisutnim privrednicima da u pregovorima sa EU nije moguće dogovoriti prelazne rokove za nove investicije ili projekte, već ekološki standardi moraju biti ugrađeni u cijenu investcije, odnosno gradnje.

I pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma i šefica pregovaračke grupe za poglavlje 27 Ivana Vojinović navela je da veliki izazovi čekaju crnogorsku privredu na samom ulasku u EU.

"Naša privreda mora biti spremna da planira svoje finansijsko poslovanje, investicije i prilagodi se novom načinu poslovanja kako bi bila u mogućnosti da učestvuje na zajedničkom evropskom tržištu i plasira svoje proizvode i usluge na to tržište. Izostanak investicija u pretpristupnom periodu i uvođenje novih standarda kada je u pitanju životna sredina može predstavljati veliku barijeru za ulazak preduzeća iz crnogorskog na zajedničko evropsko tržište", kazala je ona.

Bonus video: