Željko Ivanović za francuski "La Croix": Cinizmu mora doći kraj

„Vijesti“ nikog ne smatraju neprijateljem, ali ih svi oni moćni političari na čiju neodgovornost i korumpiranost ukazuju tako doživljavaju i nažalost tretiraju"
83 pregleda 9 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2013. 17:37h

Za posljednjih nekoliko godina Crna Gora je vidno napredovala u pregovorima sa briselskom administracijom oko kandidature za članstvo u Evropsku uniju, ali i još očitije nazadovala u izvještajima Reportera bez granica, koji svake godine objavljuju indeks medijskih sloboda u svijetu, napisao je u kolumni za francuski list “La Croix” direktor Nezavisnog dnevnika „Vijesti“ Željko Ivanović.

On je ocijenio da je Crna Gora „zaista svjetski fenomen“: „Po evroatlantskim integracijama je, kako tvrde pojedini evropski političari i parlamentarci, lider regiona, prva u redu da se nakon Hrvatske upiše u punopravno članstvo EU. Po medijskim slobodama Crna Gora je na začelju Evrope - u društvu siromašnih i korumpiranih afričkih država ili bogatijih, ali po autoritarnim režimima poznatijih latino ili euroazijskih diktatura“.

Ivanović ističe da, što je najgore, taj rejting potpuno zasluženo pada iz godine u godinu. Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih razloga za tako žalosnu poziciju naše države je bezbjednost novinara, pa su za posljednjih nekoliko godina novinari bili ubijani, fizički zlostavljani, a uništavana je i imovina medija. On je podsjetio da je osnivač i urednik jednog dnevnog lista ubijen, sedam urednika i novinara je fizički napadnuto, zapaljeno je više automobila „Vijesti“, a nijedan od tih kriminalnih akata nije rasvijetljen.

„Vlast i nadležni organi ne samo da nijesu pokušali sprovesti temeljne istrage kako bi se otkrili nalogodavci i počinitelji ovih napada, već su učinili sve da se istrage obesmisle, a pravi krivci nikad ne dotaknu“, naglasio je Ivanović.

Dodaje da „Vijesti“ nikog ne smatraju neprijateljem, ali da ih svi oni moćni političari na čiju neodgovornost i korumpiranost ukazuju tako doživljavaju i nažalost tretiraju.

Ivanović ukazuje da evropska administracija već godinama traži od Crne Gore konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji podrivaju temelje države i ugrožavaju stabilnost ekonomskog sistema. No, prema njegovim riječima, vlast se oglušuje i nastavlja staru praksu.

„Premijer Đukanović je razvio idealan sistem pragmatske politike koja se svodi na političku trgovinu – pokazuje potpuna kooperativnost i poslušništvo Briselu i Vašingtonu kada su u pitanju regionalne teme (priznanje Kosova, podrška Dejtonskoj Bosni, saradnja sa Haškim tribunalom), a zauzvrat mu se gleda kroz prste na unutrašnjem planu gdje vodi permanentnu harangu protiv civilnog sektora i nezavisnih medija“, stoji u tekstu.

Zato smatra da je vrijeme da ta „cinična politika“ koja ide na uštrb evropskih vrijednosti i budućnosti, ne samo ove regije već i čitavog Starog kontinenta, bude prekinuta i da evropski zavničnici, bilo oni iz Brisela ili Pariza, Berlina i Londona, počnu cijeniti stvarnu situaciju i stanje sa demokratijom i ljudskim slobodama u našoj državi.

“Bavljenje novinarskim poslom u Crnoj Gori izvjestioci Savjeta Evrope Žan Šarl Gardeto ili Mihael Gros, ocijenili kao herojski poduhvat!"

„U protivnom, Đukanović će uspjeti u još jednoj naizgled nestvarnoj misiji – da Crnoj Gori obezbijedi punopravno članstvo u Uniji, a da u toj državi, novoj članici, bude ugašen svaki kritički glas i svaki nezavisni mediji", zaključuje Ivanović.

Napadima se jača autocenzura

Ivanović je istakao da napadi i neotkrivanje počinilaca i nalogodavaca pojačavaju autocenzuru kod novinara, jer mnogi od njih rade pod opterećenjem da su nalogodavci fizičkih napada nedodirljivi i da se kriju u vrhu aktuelne vlasti i njoj bliskih mafijaških krugova.

Podsjetio je da je odraz otpora “Vijesti” činjenica da smo na petnaestogodišnjicu lista, koja je obilježena 1. septembra prošle godine, imali direktora, glavnog urednika, novinarku i fotoreportera koji su pretučeni kako bi i oni i njihove kolege bili upozoreni da ne smiju vidjeti ono što vide i pisati o tome što je očigledno.

“Zato su bavljenje novinarskim poslom u Crnoj Gori izvjestioci Savjeta Evrope Žan Šarl Gardeto ili Mihael Gros, ocijenili kao herojski poduhvat! Umjesto da novinarstvo bude obična i odgovorna profesija koja stoji na braniku zaštite javnog interesa i odbrane društva od zloputreba moćnih i privilegovanih. Otuda se često pitam – šta moje kolege drži u ovoj profesiji kada iste ili veće novce mogu zaraditi u poslu gdje se živi mnogo mirnije i sigurnije“, napisao je Ivanović u kolumni.

Bonus video: