Vladin miljenik omanuo i u Kolašinu

Investitor Nebojša Bošković kupio istorijske zgrade za 200 hiljada eura i pustio ih da propadaju
247 pregleda 12 komentar(a)
Hotel Boškovića, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel Boškovića, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.05.2013. 01:28h

Nekoliko objekata u centru Kolašina, među kojima su i kuće koje spadaju u najstarije u gradu, zbog stanja u kojem su, pored toga što ruže izgled urabanistički prilično očuvanog najužeg jezgra, već godinama predstavljaju opasnost. Iako ih ubrajaju u velike vrijednosti kulturno istorijskog nasljeđa, iz lokalne uprave, sada više ne mogu da učine ništa, jer su kuće prije nekoliko godina - prodali.

Jedino što su mogli u Opštini su i uradili- opasali su objekte crvenom trakom. Očekivanja lokalnih čelnika, odnosno, obećanja novih vlasnika da će zgrada strarog suda i nekadašnji hotel “Boškovića” biti adaptirani do sada se nijesu ostvarili.

Još prije dvije godine krenula je bajka kako će zgrade povratiti nekadašnji izgled i biti nove privlačne turističke tačke. Zgrada strog suda, na samo desetak metara od Trga Vukmana Krušćića građena je na samom početku XX vijeka, najvjerovatnije 1901. godine. Pripadala je staroj kolašinskoj trgovačkoj porodici Marić. Neki arhitektonski elementi na ovoj zgradi dati su u duhu secesije. Zgrada je među onima čiju su projektanti ostali anonimni, ali su, kako je zapisala kustos zavičajnog muzeja Draginja Kujović, „svo - jim rješenjima nagovijestili siguran raskid sa tradicionalnim graditeljskim konceptima tog podneblja“.

U kući Marića, nakon što je nacionalizovana, bio je smješten Sreski sud, a prije četiri godina je prodata za 120.000 eura podgoričkom biznismenu Nebojši Boško - viću. I stari hotel “Boškovića”, odnosno „zgradu Gorštaka“, kako je taj objekat kasnije nazvan, Bošković je kupio 2006. godine za 80.000 eura.

Hotel je nekada bio prestižna tačka varoši

Za taj objekat poznavaci kolašinske istorije tvrde da je građen 1920. godine. Prvi put se pominje 1930. kao Grand hotel, koji je imao sedam soba na spratu, a u prizemlji restoran, kafanu i recepciju. U hotel se ulazilo sa ulice koja se tada zvala Gavrila Principa. Sredinom 30-ih godina prošlog vijeka, Grand hotel postaje hotel “Boškovića”. Taj objekat je bio centar života Kolašina između dva svjetska rata. Poslije u drugoj polovini prošlog vijeka, zgrada je nekoliko puta mijenjala namjenu, a bila je i vlasništvo FK Gorštak.

Nekoliko godina u tom periodu predstavljala je centar za okupljanje sportista, ali i mnoga kulturna dešavanja. Obje zgrade sada su ruine, a sadašnji vlasnik, koji je nekoliko puta tokom minule dvije godine najvaljivao adaptaciju, tvrdi da je za to krivo bivše opštinsko rukovodstvo.

Bošković kaže da je, prevaren, pa se ispostavilo da će ga radovi koje je planirao duplo skuplje koštati od planirane cijene.

Bošković kaže da je, prevaren, pa se ispostavilo da će ga radovi koje je planirao duplo skuplje koštati od planirane cijene

„Prevaren sam. Zgrada strog suda , odnosno kuća Marića se mora rušiti, što iziskuje duplo veće troškove. Radove je usporilo i to što se ispostavilo da sam umjesto 600 m2 , koje sam platio, dobio plac od svega 150 m2. Zgrada Gorštaka, takođe se mora r ušiti, ali imam velike probleme sa komšijama, koji ucjenjuju. Sve to je odložilo najavljivani početak radova, ali od ovog ljeta počinjem gradnju. Novi objekti će sačuvati izgled starih, projekti su gotovi i nemate nikovog razloga za brigu”, kazao je Bošković “Vi - jestima”.

On kaže da namjerava da uskoro s projektima dođe u lokalnu upravu i da se nada da će, zbog dodatnih troškova, biti oslobođen plaćanja dijela komunalija. Isti Bošković koji iznosi te planove, u oktobru minule godine u dnevnim novinama preko preduzeća u stečaju “Krisma motors“ oglasilo je javno nadmetnaje za prodaju imovine među kojom je bila i zgrada Goštaka. Bila je navedena i početna cijena 160.000 eura.

„Ništa nije prodato. Kao što sam rekao gradiću ljetos ono što sam planirao”, ponovio je vlasnik.

Bošković je javnosti poznat i po garanciji od 4 milione eura koju je dobila njegova kompanija Melgonia Holding Limited sa Kipra, osnivač firme Melgonia-Primorka, koja kasni sa otplatom kredita od 14,4 miliona. U trenutku kada je Vlada dala Melgoniji garancije od četiri miliona eura 1. jula 2010. godine, Bošković je već imao dvije svoje firme u stečaju - Krisma motors i Krisma Bjelasica.

Predsjednik SO Kolašin Mile Šuković, međutim, tvrdi da vlast nije pogriješila, ali nema sreće sa investitorima.

„To što se ništa ne radi je samo investitorova odgovornost. Nijesmo imali sreće i vrijedne objekte, koji sada jesu opasnost za prolaznike, kupio je biznismen kojem je to bio način da uzme od banaka milionske kredite. Njega pitajte šta će i kada će konačno nešto da učini. Ja se čudim kako se zimus od snijega bar jedan od tih objekata nije sruši o“, rekao je Šuković.

Ukoliko Bošković ni ovog ljeta ne ispuni obećenje, dio kolašinske materijalne kulturne baštine bi uskoro mogao postati gomila kamena i drveta usred grada: zgrada Goštaka na samo desetak metara od školskog dvorišta, a kuća Marića u Ulici Boška Rašovića, jednoj od najprometnijih.

Kuća porodice Marić, nekada...

Kuća Marića prodata za 120.000 eura

Bonus video: