Amfilohije: Hristovo vaskrsenje predstavlja kvasac vječnog života

Amfilohije se u poslanici osvrnuo na Njegoša, njegovo poimanje vjere i Hrista, te njegovu posljednju želju o mjestu gdje će biti sahranjen
56 pregleda 9 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Danijela Lasica
Amfilohije, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 03.05.2013. 12:08h

Sva događanja, od nastanka svijeta i vijeka, dobijaju svoj vječni smisao i punoću u događaju nad događajima, prazniku nad praznicima – u Vaskrsenju Hrista Boga, kazao je poglavar Mitropolije crnogorsko primorske mitropolit Amfilohije u svojoj Vaskršnjoj poruci.

"Hristovo vaskrsenje predstavlja kvasac vječnog života, darovan ljudskoj prirodi. Tako ispovjedajući Njegovo vaskrsenje, mi istovremeno svjedočimo "vaskrsenje mrtvih i život budućeg vijeka", kazao je Amfilohije i dodao “da se upravo u tome sastoji dostojanstvo Hrišćana, koji su svjedoci pobjede vječnog života nad smrću, besmrtnosti nad smrtnošću, netruležnosti nad truležnošću, vječnog postojanja nad ništavilom; pobjeda vječne istine nad lažju, dobra nad zlom, vječnog smisla svega postojećeg nad besmislom”.

Amfilohije se u ovogodišnjoj vaskršnjoj poslanici osvrnuo na Petra II Petrovića Njegoša, njegovo poimanje vjere i Hrista, te njegovu posljednju želju o mjestu gdje će biti sahranjen.

Mitropolit smatra da će Njegoševo životno apostolsko svjedočenje Hrista raspetoga i vaskrsloga, biti nesumnjivo posvjedočeno i vaskrsenjem njegovog sveštenog ćivota na Lovćenu

"Ne prosto vjeru nego svoj duboki doživljaj besmrtnosti ljudskog bića Njegoš je iskazao svojim znamenitim riječima: „Ako istok sunce sv’jetlo rađa , ako biće vri u luče sjajne, ako zemlja priviđenje nije, duša ljudska jeste besamrtna, mi smo iskra u smrtnu prašinu, mi smo luča tamom obuzeta", kaže Amfilohije.

On dodaje da je Njegoš iz tog razloga, Pitagoru i Epikura, i sve sve one koji ne vjeruju u besmrtnost, nazivao "zlim tirjanima duše besamrtne".

Amfilohije dalje navodi da je Njegoš ili kako ga naziva -Sveti Petar II Lovćenski prorok i bogovidac, koji je bio na zemlji sirak tužni bez iđe ikoga, doživio šestostruku smrt i poslije smrti.

"Šest puta su mu kosti na Lovćenu premetane, a njegov oltar pravi na kamen krvavi u kome je pohranjen, crkvica njegovog strica Sv. Petra Cetinjskog, srušena. Tako "hula na svešteni ćivot" njegovih moštiju i njegovog groba i dan danas traje. Zaista, ne samo zemna sudba, nego i njegova smrt "nema podobne na zemlji", kaže Amfilohije.

Mitropolit smatra da će Njegoševo životno apostolsko svjedočenje Hrista raspetoga i vaskrsloga, biti nesumnjivo posvjedočeno i vaskrsenjem njegovog sveštenog ćivota na Lovćenu, obnovom crkve Sv. Petra Cetinjskog i pokojem njegovih moštiju u njemu, saglasno njegovoj posljednjoj volji.

"Tako će ovaj uistinu Lovćenski velikomučenik, ponovo i svojim grobom, kao i svojim sveukupnim djelom i životom, zajedno sa sveštenim Saborom svesvetija, svima nama i svima stvorenjima, pojati besmrtnu pjesmu vječnog života, Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!" zaključio je mitropolit Amfilohije.

Bonus video: