USSCG

Prvomajska kampanja za zaštitu materinstva i izmjenu penzionog sistema

Kampanja će početi u Podgorici, Nikšiću, B. Polju, Pljevljima, H. Novom i Baru
71 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 14:36h

Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore (USSCG) Praznik rada 1. maj obilježiće kampanjom potpisivanja rezolucija o zaštiti materinstva i izmjeni penzionog sistema, koja će početi sjutra i trajati do juna.

Koordinator sekcije žena pri USSCG, Lidija Pejović, kazala je da je inicijativa o zaštiti materinstva pokrenuta jer je materinstvo najveća barijera na tržištu rada.

"Njen cilj je da se poveća natalitet, koji je posljednjih godina u padu u Crnoj Gori", rekla je Pejović na konfrerenciji za novinare.

Ona je dodala da ne očekuje podršku feminističkih organizacija i objasnila da se ovom inicijativom žene ne podstiču na to da ne rade i ne napreduju u karijeri, jer same odlučuju da li će iskoristiti ovu mogućnost.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da žene, u uslovima kakvi su trenutno na tržištu rada, teško mogu da napreduju u karijeri i budu majke.

„U novim tržišnim uslovima žene teško mogu biti u situaciji da ostvare tolike godine staža potrebne za penziju, a da se pri tom ostvare kao majke. Mislimo da ovo treba da bude motiv ženama koje žele da stvaraju karijeru, ali i da se ostvare kao majke“, dodao je Keković.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da žene, u uslovima kakvi su trenutno na tržištu rada, teško mogu da napreduju u karijeri i budu majke

USSCG predlaže da se ženama sa više od 15 godina radnig staža koje imaju četvoro i više djece, i onima sa 25 godina staža i troje djece, ukoliko to žele, dodijeli doživotna mjesečna naknada, koja ne može biti manja od dvije trećine prosječne zarade u Crnoj Gori.

Koordinator Sekcije mladih pri USSCG, Ivana Mihajlović, rekla je da je inicijativa za izmjenu penzionog sistema pokrenuta jer je starosna granica za odlazak u penziju u Crnoj Gori jedna od najvećih u Evropi.

„Ovu godinu ćemo posvetiti akciji da od Vlade i Skupštine zahtijevamo da hitno usvoji izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi snizili uslove za sticanje penzije u pogledu godina života, a i nekih drugih stavari koje ćemo obrazložiti u toku kampanje“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da sekcija mladih vodi ovu kampanju jer smatraju da ovako visoka starosna granica zatvara tržište rada za mlade.

„Svjedoci smo da se nova radna mjesta gotovo ne otvaraju, a sa druge strane što duže ljudi budu morali da rade i ostaju na svojim radnim mjestima to će teže zapošljavati mlade osobe. Zbog toga ovu akciju trebaju da podrže i studenti i oni koji su već na tržištu rada“, dodala je Mihajlović.

USSCG rezolucijom o izmjeni penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, a 60 za žene, sa najmanje 15 godina penzionog staža.

Traže i da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 40 godina za muškarce, a 35 godina staža osiguranja za žene, i najmanje 55 godina života. U USSCG smatraju da ona treba da se utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih uzastopnih godina za osiguranika.

"Ove godine nećemo organizovati šetnju jer nam je kalendar Vlade za prošlu godinu poremetio ritam naših planiranih aktivnosti"

Najniža penzija, kako su kazali, ne smije biti manja od minimalne zarade, a puna starosna penzija od 70 odsto zarade zaposlenog u Crnoj Gori koja je ostvarena u godini koja prethodi godini ostvarenja prava.

Početak kampanje za implementaciju rezolucija biće realizovan u šest regionalnih centara u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom i Baru.

Keković je najavio da će u tim gradovima volonteri i rukovodstvo Unije prvi potpisati inicijative kojima se podržavaju izmjene.

On je dodao da USSCG ove godine neće organizovati protesnu šetnju povodom 1. maja, koju je organizovala od početka svog postojanja, čime su slali poruke Vladi i socijalnim partnerima o tome kako vide aktuelni položaj zaposlenih.

„Ove godine nećemo organizovati šetnju jer nam je kalendar Vlade za prošlu godinu poremetio ritam naših planiranih aktivnosti. Početkom godine smo zbog kriznog poreza krenuli u seriju aktivnosti zbog čega je krajem januara bio organizovan protestni skup“, objasnio je Keković.

Galerija

Preporučujemo za Vas