Dautbašić: BiH i CG moraju da zatvore nezakonite prelaze

Ministarstvo bezbjednosti BiH već je raspisalo konkurs za izvođenje radova koji uglavnom podrazumijevaju postavljanje rampi
87 pregleda 0 komentar(a)
Čakor, Granica Crna Gora i Kosovo, Foto: Amil Ibrahimagić
Čakor, Granica Crna Gora i Kosovo, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 29.04.2013. 12:20h

Vlasti Bosne i Hercegovine preduzeće mjere kako bi zatvorili "divlje" granične prelaze sa Crnom Gorom, pošto je riješen sličan problem na granici sa Hrvatskom.

Sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić je. kako prenose banjalučke "Nezavisne novine", naveo da je planirano da BiH zatvori 22 nezakonita prelaza, a isto toliko bi trebalo da zatvore i vlasti Crne Gore.

Radi se, uglavnom, o šumskim putevima i stazama koje koristi lokalno stanovništvo u pograničnom području, preko kojih se često odvija i šverc robe.

"Nakon zatvaranja 'divljih' prelaza s Hrvatskom, ostale su još Crna Gora i Srbija. Ovakvih prelaza prema Srbiji ima šest i neki su duž Drine, ali nisu toliko prioritetni kao ovi sa Crnom Gorom", ukazao je Dautbašić.

Ministarstvo bezbjednosti BiH već je raspisalo konkurs za izvođenje radova koji uglavnom podrazumijevaju postavljanje rampi, a lokalnom bi stanovništvu u takvim slučajavima bili dostupni ključevi.

U drugim slučajevima, ilegalni će prelazi biti zatrpani zemljom ili prepriječeni betonskim blokovima.

Projekat se finansira iz donacije koju je osigurala Švajcarska.

Ranije je, kako podsjeća Hina, na granici između BiH i Hrvatske zatvoreno čak 116 ilegalnih graničnih prelaza.

Bonus video: