Rudari prijete da će prestati da uzimaju hranu i vodu

"Prinuđeni smo da se protestima borimo za svoja prava i zato su rudari prinuđeni da u 21. vijeku traže plate i prozvodnuju zatvarajući se u jame"
14 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 18:42h

Situacija u nikšićkim Rudnicima boksita sve je teža i ukoliko se hitno ne nađe rješenje za isplatu zarada i pokretanje proizvodnje rudari će u jami početi štrajk glađu i žeđu i prekinuće komunikacija sa spoljnim svijetom.Rudari pismima i garancijama više ne vjeruju, traže novac>>>

Podršku rudarima, koji su tri noći proveli u jami Biočki stan i nezadovoljstvo zbog sedam neisplaćenih zarada i zaustavljene proizvodnje u novembru 2011. godine zaposleni u Boksitima iskazuju okupljanjem na rudokopu Seoca.Protest bi se, kako najavljuju, mogao ubrzo preseliti na ulice Podgorice, gdje će prava na rad i zarade potražiti zajedno sa kolegama iz Kombinata aluminijuma (KAP).Odlučnost rudara da istraju prenio je Dragan Dubljević koji je na kratko izašao iz jame i saopštio da borave u uslovima koje je teško i opisati.

"Izvršni direktor Milorad Đurović posjetio nas je sinoć oko ponoći i tražio da napustimo jamu, što smo odobili. Najavio je da će danas inicirati neke razgovore sa nadležnima. Ukoliko odgovor na naše zahtjeve bude negativan prestaćemo da uzimamo hranu i vodu i prekinuti komunikaciju sa spoljnim svijetom“, najavio je Dubljević.I sindikalni predstavnik i rudar Ratko Bašović kazao je da su ih u 21. vijeku poslali da u jami traže svoja prava.

TV Vijesti, Ana Manojlović

"Nadležni u Vladi kažu da su jedinstveni, ali se na primjeru Boksita nijesu tako pokazali. Mi smo složni i znamo kako ćemo riješiti ovaj problem“, poručio je Bašović.Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da je riječ isključivo o borbi za očuvanje Rudnika boksita i KAP-a i podsjetio da je vlasnik ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) još 2008. godine zatvorila pogon Glinice, uprkos ugovoru gdje je jasno precizirano da se to ne smije uraditi.

Prema njegovim riječima, u ugovoru je navedeno i da godišnja proizvodnja ne smije biti manja od 300 hiljada tona boksita, a vlasnik je zaustavio rad u rudokopima."Nadležni u državi dozvolili su neodgovornom poslodavcu da radi protiv interesa radnika zbog čega su danas rudari zatvoreni u jami tražeći prava ugrožavajući svoje živote. Vlada mora dobro da razmisli, pa ako nema para, neka naplati dug od CEAC-a, koji je odgovoran za sve neisplaćene zarade“, rekao je Bojanović.On je dodao da se nada da je upućena poruka jasna i da koliko sjutra nadležni iz Vlade treba da sa predstavnicima radnika sjedu za pregovarački sto kako bi se iznašlo rješenje.„Mjesecima smo davali šansu pregovorima, ali uzalud. I danas smo ovdje i nećemo odustati sve dok nam ne odgovorite da nam je obezbijeđeno ono što nam omogućava Zakon o radu i Kolektivni ugovor“, upozorio je Bojanović.U ime penzionera Boksita, Nebojša Zindović, pozvao je nadležne u državi da što prije riješe problem, jer će se u suprotnom zajedno sa rudarima zatvoriti u jamu. Podršku rudarima prenio je predsjednik Sindikata Aluminijuma KAP-a, Rade Krivokapić podsjećajući da nije prvi put da se okupljaju na rudokopu Boksita, jer se problemi te dvije firme moraju zajedno rješavati.„KAP se stvorio iz Boksita, jer mi ne možemo proizvoditi ako se u Nikšiću ne iskopa ruda. Rudari se zatvaraju u jame, a žao mi je što se upravo tu ne može zakazati Skupština i odlučivati“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da bi im poslije sjednice Skupštine, koja bi sjutra trebalo da se održi, morali uputiti zahvalnost što su u posljednjih 20 godina vlast i opozicija uništili crnogorsku ekonomiju."Neka neko izađe i javno saopšti da Crnoj Gori ne treba ni KAP, ni Boksiti i snosi posljedice. Mislim da ćemo morati zajedno na ulice, a gdje drugo do u Podgoricu“, ocijenio je Krivokapić.U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguju tri sporne plate u vrijeme protesta ispred upravne zgrade 2010. godine, regresi i zimnice.

Galerija

Bonus video: