Podgorica: Beskućnici ostali bez prihvatilišta

Mjesečni budžet prihvatilišta bio je oko 1.500 eura za hranu i smještaj 10 beskućnika
214 pregleda 2 komentar(a)
beskućnici, Foto: Arhiva "Vijesti"
beskućnici, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2013. 08:25h

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Podgorici sjutra prestaje sa radom, pa će jedina takva ustanova u Crnoj Gori ostati u Pljevljima.

Podgoričko prihvatilište je od januara 2013. vodila Akcija za ljudska prava, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i zalaganje koordinatorke Silvane Miranović.

“Nažalost, zbrinjavanje beskućnika će ubuduće zavisiti od dobre volje državnih organa, odnosno lokalnih samouprava, jer Predlogom zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti nije predviđeno obavezno osnivanje prihvatilišta”, saopštili su iz “Akcije za ljudska prava”.

Mjesečni budžet prihvatilišta bio je oko 1.500 eura za hranu i smještaj 10 beskućnika. Beskućnici su dobijali po 3 obroka, zdravstvenu zaštitu i terapiju, sredstva lične higijene i dio odjeće .

Iz Akcije kažu da je prihvatilište bila ad hoc rješenje koje je neophodno nastaviti u praksi i “izričito” propisati obavezu osnivanja prihvatilišta za beskućnike.

"To bi bio očekivani odnos države. Trenutno, oni nijesu prepoznati važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti".

Iako su Predlogom zakona predviđeni pojmovi beskućnika i prihvatilišta, propisano je da se osnivaju samo ako “postoji potreba”.

“Zabrinjava nas da Vlada i pored definisanja pojma beskućnika i usluge smještaja u prihvatilište nije prepoznala da u Crnoj Gori 'postoji potreba' za obaveznim osnivanjem prihvatilišta. Za samo četiri mjeseca rada privremeno prihvatilište u Podgorici je obezbijedilo utočište za 16 beskućnika. Prema informacijama koje smo dobili od korisnika prihvatilišta, na željezničkoj stanici u Podgorici brojne druge osobe i dalje žive u vagonima”.

Iz Akcije poručuju da je “posljednji trenutak” da se Predlog zakona izmijeni.

“Neophodno je u kontinuitetu obezbijediti rad prihvatilišta bar na teritorijama najvećih opština u državi. Vjerujemo da je to jedini način da kao društvo pokažemo minimum brige o beskućnicima, kako se više nikada ne bi ponovila situacija iz novembra prošle godine kada je beskućnik usred Podgorice izgubio život pokušavajući da se zagrije na ulici”, navodi se u saopštenju Akcije.

Bonus video: